Annons

Påminnelse: Nu råder bevattningsförbud

Från den 1 maj till den 30 augusti är det förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet för att vattna gräsmattor, blommor eller liknande i trädgårdar med slang eller spridare.
Borgholms kommun • Publicerad 5 maj 2023
Bevattningsförbud råder.
Bevattningsförbud råder.Foto: Arkiv

Borgholm Energi påminner om att det från den 1 maj till den 30 augusti gäller bevattningsförbud i Borgholms kommun. Det innebär att det är förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet för att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang. Det är också förbjudet att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter.

– Detta är ett återkommande förbud sedan flera år tillbaka för vi vet att vi har väldigt lite nederbörd på Öland och därför måste vi agera förebyggande. Dessutom är vårt grundvatten inte obegränsat vilket gör att vi måste säkerställa att vattnet räcker till alla, säger Markus Wertwein Ros, VD på Borgholm Energi i ett pressmeddelande.

Annons

Öland är ett attraktivt besöksmål med högt antal sommarboende och besökare. Detta är också en av anledningarna till bevattningsförbudet då belastningen på ledningsnätet ökar markant – vilket kan orsaka leveransproblem och försämrad vattenkvalitet.

Varje år får bolaget ta emot samtal där man påtalar att bevattningsförbudet inte efterlevs – det kan röra sig om både de som medvetet inte respekterar bevattningsförbudet och de som inte känner till att det råder ett förbud.

– Majoriteten av våra kunder respekterar förbudet och sköter detta bra, men vi får signaler varje sommar från allmänheten om att bevattningsförbudet inte alltid följs. Vi följer upp och undersöker alla anmälningar som kommer in till oss vilket tar tid från verksamheten. Vi vill därför redan nu informera om och påminna om varför vi har bevattningsförbud och vädja till alla att respektera det, säger Torgny Färm, Chef Ledningsnät VA och Elnät på Borgholm Energi i pressmeddelandet.

Borgholm Energi tackar alla som följer bevattningsförbudet och som på så vis är med och sparar på vattnet.

– Det finns många vattensmarta tips - diska inte under rinnande vatten, stäng av vattenkranen när du borstar tänderna och ta gärna tillvara på regnvattnet och använd det i din trädgård. Små insatser gör stor skillnad, säger Markus Wertwein Ros, VD på Borgholm Energi i pressmeddelandet.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons