Annons

Överdåd

I helgen som gick var det ett överdådigt spirande på Öland. På många sätt.
Publicerad 21 maj 2022
rabarber Kastlösa
rabarber Kastlösa

I snart sagt varje by fanns det under Öland Spirar öppna trädgårdar, konstnärer hade öppnat sina ateljéer. Och på alvar och i ängar blommade, och blommar, orkidéer och gullvivor i mängd. På Öland är maj månad en tid utöver det vanliga – ett överdåd som vi får ta emot med tacksamhet.

Våren betyder rabarberkräm, rabarbersaft och rabarberpaj. Godsaker som är så lätta att göra av den mjälla och nyskördade grönsaken. Med hjälp av vatten och lite gödsel växer den snabbt och tål att skördas från våren och fortsatt under hela sommaren.

Annons

Maj månad bjuder på ett överdåd som vi får vara glada och ödmjuka inför. Och som vi får ta ansvar för genom att inte förstöra den natur som är hemvist för oss alla – stora och små djur likaväl som människor.

Och vi vet hur skört det är. Även om minnet är kort kommer säkert de flesta av oss ihåg såväl 2016 som sommaren 2018. När det välsignade vattnet inte föll över växtligheten på alltför lång tid och naturen grät. Då hade såväl rabarber som allt annat svårt att växa och ge frukt.

När det finns så mycket tillgångar runt omkring oss är det lätt att ta det för givet. Det gäller alla gåvor i naturen som ger förutsättningar för fåglar, insekter och alla andra djur.

”“Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också.”
A A Milne / Nalle Puh

Och det gäller människor. Vänner, släktingar, arbetskamrater, familj och grannar. Vi får vara glada och tacksamma för dem vi har runt omkring oss men ibland är det alltför lätt att ta dem för givna. Glömma bort att vänskap och relationer måste vårdas för att de skall få möjligheter att växa.

Överdåd. Så länge det finns runt omkring oss får vi ta det tillvara. När det försvinner kommer vi att sakna det och då är det försent att göra något. Därför är det så viktigt – var rädd om överdådet. Njut av det och vårda det!

Den blida vår är inne, och nytt blir jordens hopp.

Ny fröjd får varje sinne, nytt liv får varje knopp.

Hur livligt solen strålar, hur majestätiskt mild!

För dödliga hon målar odödlighetens bild.

Förskönad nu naturen står klädd i högtidsdräkt.

Vad ljuvlig vällukt, buren till oss av vindens fläkt!

Vad prakt, vad rikedomar som skiftar tusenfalt!

Se runtomkring dig blommar och lever, doftar allt.

J O Wallin 1807

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons