Annons

Otjänligt badvatten i Böda hamn

Enligt Borgholms kommuns provtagningar av badvattnen i kommunen har det framkommit att vattnet vid badplatsen Böda hamn är otjänligt, på grund av för höga halter av tarmbakterier. Vad det beror på vet man inte men skyltar ska ha satts upp med avrådan från att bada där.
Böda • Publicerad 15 juli 2019 • Uppdaterad 18 juli 2019
En av de totalt sjutton badplatser som Borgholms kommun tar prover vid under badsäsongen visade sig ha förhöjda värden av tarmbakterier. Den berörda badplatsen är vid Böda hamn och skyltar som avråder från bad ska ha satts upp.
En av de totalt sjutton badplatser som Borgholms kommun tar prover vid under badsäsongen visade sig ha förhöjda värden av tarmbakterier. Den berörda badplatsen är vid Böda hamn och skyltar som avråder från bad ska ha satts upp.Foto: Torstein

– Det är svårt att säga vad det beror på, det kan vara att det har blåst mycket till exempel, vattnet förändras ju hela tiden, säger Anna Stjärndahl, miljöchef i Borgholms kommun.

Beab ska ha satt upp skyltar med avrådan från att bada i vattnet.

Annons

Provet togs den nionde juli och visade, enligt sidan www.havochvatten.se/badplatsen, att vattnet innehöll 420 cfu (colony forming units)/100ml Enterokocker (tarmbakterier) och gränsvärdet för tjänligt vatten ligger på 300.

Under måndagen togs nya prover men det dröjer några dagar innan svaren kommer. Om det skulle visa sig vara fortsatt förhöjda värden av bakterier så tillsätts en utredning men om värdena är tillbaka på normala nivåer tas inga nya prover förrän den sjätte augusti då det är dags att för den ordinarie återkommande provtagningen.

– Jag har tagit två prover idag, vid två olika punkter vid stranden, för att kunna jämföra, säger Einat Karpestam som är miljöinspektör i Borgholms kommun.

Hon tyckte dock att vattnet såg mycket finare ut på måndagen än vad det gjorde vid den förra provtagningen, den nionde juli.

Fakta om vattenprover

Badvattenprover tas i Borgholms kommun under ”badsäsong”, från början av juni till mitten av augusti månad och utförs på 17 badplatser utmed kusten.

Följande platser provtas under badsäsong: Stora Rör, Ekerum, Kallbadhuset, Mejeriviken, Köpingebukten, Klinta, Lundegård, Djupvik, Sandvik, Byrum-Sandvik, Byxelkrok, Böda Hamn, Böda Sand, Sandbybadet, Böda Riviera/Kyrketorps familjecamping, Kårehamn och Bjärbybadet.

(Källa: www.borgholm.se)

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons