Annons

Orkidétjuvar åter i farten: Parkerade husbilen på gravfältet

Orkidetjuvar är åter i farten på södra Öland. Vid Gettlinge gravfält parkerade någon på gravfältet mitt på dagen och började gräva upp blommor.
Södra Öland • Publicerad 2 juni 2021
Orkidéstölder har på nytt upptäckts på Öland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Orkidéstölder har på nytt upptäckts på Öland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Det är P4 Kalmar som rapporterar om orkidéstölderna. De har pratat med Ulla-Britt Andersson som är ordförande i Ölands botaniska förening. Hon har fått rapporter om att orkidétjuvar har varit i farten igen.

Hon berättar om ett tillfälle där ögonvittnen sett tjuvarna gräva upp orkidéer.

Annons

– Vid Gettlinge gravfält hade det parkerat en husbil som hade kört ut på gravfältet och stod och grävde upp orkidéer mitt på blanka dagen. Det förstår jag inte hur man vågar, att man bara har mage att göra det.

Andersson menar att det inte är så illa som för några år sedan då många orkidéer grävdes upp på Öland. Hon menar att det inte bara är olagligt att gräva upp orkidéer utan också dumt eftersom det är väldigt svårt att få blommorna att ta sig.

– Chansen att den ska ta sig är minimal. Det är skillnad om man köper en orkidé i en plantskola. Här måste du kanske ta med dig en kubikmeter jord för att den ska kunna klara sig.

Mikael S Andersson som är ordförande i svenska orkidésällskapet menar att det finns en svart handel med orkidéer men att den minskar.

– Vi vet att det har varit ligor från öststaterna som har varit och grävt upp i Sverige. Men som tur är finns det att köpa orkidéer idag så tror att den svarta handeln går neråt.

”Det förstår jag inte hur man vågar, att man bara har mage att göra det.”
Ulla-Britt Andersson
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons