Annons

Öppnar centrala ytan för husbilar: ”För att göra det smidigare”

Husbilsnytt i Borgholm: stopp vid Simskolebryggan, meröppet i Mejeriviken.
– Dagparkering på gräsytan ut mot Sandgatan, en rad där, preciserar tillväxtchef Anders Magnusson om det sistnämnda.
Borgholm • Publicerad 21 maj 2024
Mer av husbilar i Mejeriviken.
Mer av husbilar i Mejeriviken.Foto: Peter Boström

Sommartrafiken i centrala Borgholm: stundtals intensiv, trångt, ont om lediga parkeringsplatser och större fordon, som husbilar, ska helst inte ”in” alls.

Därför förslaget – klubbat av kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) och på väg till ändhållplatsen kommunstyrelsen – att öppna upp Mejeriviken för husbilsparkering under perioden 1 juni – 31 augusti.

Annons

– Dagparkering på gräsytan ut mot Sandgatan, en rad där. Nattparkering tillåts inte. Mejeriviken används ju för husbilsparkering under skördefesten och Victoriadagen, men nu blir det hela tiden under sommarperioden, beskriver Anders Magnusson och har två huvudargument till förändringen.

– Dels för att få en bättre trafiksituation i centrala Borgholm, dels för att göra det smidigare för husbilägare som ska besöka centrum. Det är lättare för dem att parkera i Mejeriviken, annars kan det vara rätt bökigt för dem.

Dagparkering mot betalning?

– Ja, via app.

I ksau-beslutet pekas även på olycksrisken:

”Det är dessutom trångt på gatorna i centrala Borgholm sommartid vilket gör att olycksrisken ökar när husbilarna ska söka parkeringar i gatunätet.”

Beslutet

* Att delar av fastigheten Borgholm 1:1 inom Mejeriviken nyttjas som dagsparkering för fordon klass 2 (husbilar) under perioden 1 juni – 31 augusti.

Anders Magnusson har ytterligare en husbilsrelaterad nyhet, vilken i sig är direkt kopplad till att parkeringsytan vid den nya Simskolebryggan har begåvats med en likaledes fräsch toalettbyggnad.

Något som fått husbilsägare att hitta dit, dag som natt.

– Vi ska se till att de inte ska få parkera där överhuvudtaget, klargör tillväxtchefen och skyltar om.

– Ja, husbilarna ska få stå på den stora parkeringen vid Tre Toppar istället. Vi vänder på skyltarna.

”Dels för att få en bättre trafiksituation i centrala Borgholm, dels för att göra det smidigare för husbilägare som ska besöka centrum.”
Anders Magnusson
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons