Annons

Öppen trädgård med igelkottar hos Damverkstan

Damverkstan är en gammaldags öländsk trädgård med kreativa inslag. Här ses blomsterängar och täckodlingar med bokashi och komposthörn.
Palmelund • Publicerad 7 maj 2024
Igelkottarna ses på självservicebordet i Palmelund.
Igelkottarna ses på självservicebordet i Palmelund.Foto: Privat

Fyra damer i tre generationer gjuter och målar betongdekorationer tillsammans på Damverkstan. Det är mormor Lisbeth Lennartsson med dottern Annie och hennes döttrar Josefine och Denise som ingår i teamet. Trädgården är inspirerad av Medelhavet och Asien. Det är andra året som de deltar under Öland Spirar.

– Nytt för våren är att igelkottarna har tittat fram, i början av maj brukar de ses i trädgården men nu finns de även som betongdekorationer tillsammans med katter och kattungar, blommor och fågelbad, säger Lisbeth Lennartsson.

Tomatplantor ses i växthusen under Öland Spirar.
Tomatplantor ses i växthusen under Öland Spirar.Foto: Privat
”Jag ser med spänning fram emot goda och nyttiga bär av blåbärstry som är det allra nyaste tillskottet i trädgården.”
Lisbeth Lennartsson
Annons

Damverkstans självbetjäningsbord är öppet dygnet runt under Öland Spirar. Den gammaldags öländska trädgården har kreativa inslag och odling för självhushåll.

Under Öland Spirar finns det skyltar runt om i trädgården som gör det lätt att följa de olika projekten genom åren.

– Potatisen sattes redan i slutet av mars. Mellanlagringsstationen för bokashi är flitigt använd. Tomatplantor ses i växthusen. Ett gammalt äppleträd som inte ger färdig frukt får i år en sista chans med hjälp av ympning som görs av Borgholms Handelsträdgård.

Lisbeths bror, Lasse Carlsson, finns under Spirar-helgen på plats med sina egna frösådda plantor av olika slag. Lördagen den 11 maj har Löts hembygdsförening konstutställning i gamla skolan så då kommer det även att finnas kaffeservering i Palmelund.

– Vid den Medelhavsinspirerade uteplatsen murade jag upp en ny vägg i höstas och brunnen vid den Asieninspirerade uteplatsen har nu fått ett fint brunnshus som passar både på Öland och i Asien beroende på vilket håll man ser den ifrån. Jag ser med spänning fram emot goda och nyttiga bär av blåbärstry som är det allra nyaste tillskottet i trädgården, säger Lisbeth.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons