Annons

Öppen ateljé och trädgård i Sönnerborg

– Att måla är att förmedla en känsla inför ett motiv, att göra ögonblick till bestående upplevelser, säger Göran Petersson.
Sönnerborg • Publicerad 13 maj 2022
Ateljé Göran Petersson håller öppet under Öland Spirar.
Ateljé Göran Petersson håller öppet under Öland Spirar.Foto: Privat

Han kallar sig själv för djur och naturmålare. Göran är självlärd. Han föddes i Kalmar och bosatte sig på Öland 1973.

– Jag har tidigare arbetat med reklam och som konstnär på heltid i cirka 45 år. Naturen och naturupplevelser har alltid varit mitt universitet. Olja och akvarell arbetar jag företrädesvis med. Redan som liten inspirerades jag dels av min far (som målade lite) och familjens naturutflykter. Ibland drog vi iväg med segelbåten och njöt av vågorna, färgerna och vinden, berättar Göran.

Annons

Kikaren fanns och finns alltid med. Under skoltiden hände det att Göran gick upp tidigt och cyklade iväg innan skolan började för att få ta del av den tidiga morgonen med bland annat fågelsången. Ibland stötte han på en skadad fågel. Den tog han hand om och för det mesta gick den att rädda. Under den tiden blev det mycket tecknat och skissat.

I ateljén ses bland annat naturmåleri.
I ateljén ses bland annat naturmåleri.Foto: Privat

Göran Petersson har haft utställningar på många ställen i Norden och är representerad och anlitad av bland annat Statens konstråd, museer, Naturvårdsverket, Jägarförbundet, Svenska kyrkan, hotellkedja, riksdagens konstklubb, kulturnämnder, kommuner, landsting, skolor samt konstsamlare i Europa.

Fåglar ses på flera av målningarna i Sönnerborg.
Fåglar ses på flera av målningarna i Sönnerborg.Foto: Privat

Ateljén och trädgården är belägen cirka 3 kilometer norr om Algutsrum. Skylt längs 136:an till Ateljé/Sönnerborg visar vägen.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons