Annons

Ölänningens flaskpost funnen efter 17 år – fick svar från Island

Efter 17 år fick Borgholmsbon Christer Bjelkendal svar på sin flaskpost av en isländsk familj. Han har skickat tre flaskposter genom åren och alla gånger har han fått svar.
ÖLAND/ISLAND • Publicerad 30 juli 2019
För några dagar sedan blev Christer Bjelkendal kontaktad av en isländsk familj på messenger. De hade hittat hans flaskpost som han skickade för 17 år sedan.
För några dagar sedan blev Christer Bjelkendal kontaktad av en isländsk familj på messenger. De hade hittat hans flaskpost som han skickade för 17 år sedan.Foto: PRIVAT

Här om dagen blev Christer Bjelkendal, från Borgholm, kontaktad av en isländsk familj på messenger. De hade hittat hans flaskpost som han skickade 2002.

– Det är lite enklare i dag med sociala medier. Första gången fick jag svar via ett vykort och andra gången kom det ett brev, säger sjökaptenen Christer Bjelkendal.

Annons

Han har varit till sjöss i 45 år och har skickat tre flaskposter och fått svar alla gånger. Det första svaret fick han 1975 av en kvinna på Fyn i närheten av Svendborg, flaskposten hade då slängts i havet i närheten av Kiel. 1997 fick han svar av en pojke och hans far som hade hittat hans flaskpost i Le Treport i Frankrike. Den hade då kastats långt västerut i Engelska kanalen.

– Men så här länge har jag aldrig väntat på svar och det är definitivt den som har färdats längst.

Han skickade den i havet söder om Island och nu blev den upphittad på stranden vid Enni på Islands nordvästra kust.

– Det här är en företeelse man gör till sjöss men det är inte jättevanligt att skicka flaskpost. Jag tycker det är spännande att skicka ner den i havet, med tiden glömmer man bort den och när man väl får svar är det väldigt roligt.

Nu tjänstgör han som befälhavare på M/S Gute som går mellan Visby och fastlandet.

– Det vore roligt om fler sjömän provade detta.

Planerar du att skicka en ny flaskpost?

– Det är inte omöjligt, postången är nog lika god som Postnord.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons