Annons

Ölänningen sprider svensk mat över världen

Jonas Åhman driver den hyllade Restaurang Trädgårdsgatan 26 men i höstas lagade han mat på ett femstjärnigt hotell i Saudiarabien och i vår ska han till Kina och kanske även Moçambique.
BORGHOLM • Publicerad 22 februari 2019
Jonas Åhman driver den hyllade Restaurang Trädgårdsgatan 26 men han lagar även mat i Saudiarabien, Kina och Moçambique.
Jonas Åhman driver den hyllade Restaurang Trädgårdsgatan 26 men han lagar även mat i Saudiarabien, Kina och Moçambique.Foto: Jesper Arvidsson

I december var kocken Jonas Åhman, som driver restaurang Trädgårdsgatan 26, i Saudiarabien tillsammans med kollegan Joakim Blom. De var där på uppdrag av svenska ambassaden och arrangerade bland annat en två veckor lång svensk matfestival, på det femstjärniga hotellet Intercontinental i Riyadh.

– Vi hade sökt det här tidigare men en TV4-kock fick uppdraget. Men den tvingades tacka nej i sista stund och vi fick åka istället. Det var kort varsel, bara 48 timmar men det gick bra, säger Jonas Åhman.

Annons

Hur var det?

– Det var en upplevelse man kommer inte in i det landet hur som helst. Det var otroligt lyxigt och det är ett väldigt rikt land. Men våra och deras värderingar är som helt skilda världar. Kvinnorna har få rättigheter och det är offentliga avrättningar.

– Vi var där och gjorde vår grej vilket var uppskattat. Förutom svensk mat fick de även uppleva svensk musik. Två riksspelemän från Orsa spelade fiol och klarinett. Levande musik var förbjudet för bara ett halvår sedan.

Vad tyckte de om den svenska kulturen?

– De var väldigt nyfikna och sa att de tyckte om maten. I det området är smakerna i den arabiska maten ganska milda vilket det även är i svensk mat. Det är mycket fläskkött i svensk matlagning vilket vi av naturliga skäl inte kunde servera. Då fick vi tänka om och till en del recept fick vi använda lokala råvaror.

– Vi var väldigt nöjda med tanke på att det var en ganska kort startsträcka.

Det blir fler resor framöver. I maj åker de till Shanghai för ett liknande uppdrag. Där ska de samarbeta med kockarna på restaurangen Si Ju Xuan på Four Seasons Hotel, som finns med i Guide Michelin, och ligger i anslutning till gamla stan.

– Det ska bli jätteintressant och roligt. Även där blir temat svenskt och meningen är att vi ska slå ett slag för det svenska. Jag hoppas på ett fint utbyte av erfarenheter och lärdomar.

Det kan även bli en resa till Moçambiques huvudstad Maputo. Där ska de i så fall hålla en matlagningskurs till kockarna som jobbar på de svenska ambassaderna söder om Sahara. Detta ska sedan även vävas ihop med ett gästspel på Radisson Hotel.

– Det är inte riktigt bestämt ännu men det ska bli spännande om det blir av. De vill helt enkelt att vi ska lära dem att laga svensk mat för det kan vara trevligt på en svensk ambassad.

Annons

Hur påverkar resorna Restaurang Trädgårdsgatan 26?

– Vi kommer att öppna i mitten av juni som vanligt och förhoppningsvis gör vi en smygstart redan i påsk. Det beror lite på vilka datum det blir med Moçambique men jag tror det ska funka.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons