Annons

Öländska julfantasten Louise, 37, aktuell med ny bok: ”Den fåfänga kärringen”

Att julen på något sätt skulle vara närvarande i julälskaren Louise Brynielssons första barnbok var givet. Nyligen släpptes hennes andra bok.
Tryggestad • Publicerad 7 december 2022
Louise Brynielsson får inspiration till sitt skrivande på släktgården i Tryggestad. Nu är hon aktuell med sin andra bok "Den fåfänga kärringen".
Louise Brynielsson får inspiration till sitt skrivande på släktgården i Tryggestad. Nu är hon aktuell med sin andra bok "Den fåfänga kärringen".Foto: Marielle Stensson

Louise är yngst av fyra syskon och född i Göteborg. Hennes mamma kommer från Grekland och pappa från Öland. Familjen är stor, 28 kusiner och ett oräkneligt antal sysslingar på bägge sidor.

– Jag har bott i flera omgångar på vår släktgård i Tryggestad. Skulle vilja säga att jag fortfarande bor här på deltid, då vi är här sammanlagt nästan tre månader varje år. Det är i Tryggestad jag får mest inspiration till att skriva och min nya bok Den fåfänga kärringen är skriven när jag bodde i Tryggestad i ett halvår under pandemin, säger Louise Brynielsson.

Annons

Hon jobbar som designingenjör på sin pappas företag Thoreb som gör system till kollektivtrafik. Redan vid fem års ålder började Louise läsa och sina första berättelser skrevs när hon var åtta år.

– Jag får mängder med olika idéer dagligen och skriver ner allt jag hinner med i mobilen, sen växer det vidare och blir olika berättelser. Men jag inspireras av gamla sägner, folktro och traditioner, Disneyfilmer som jag tittar på med mina flickor, Astrid Lindgren, Carl Larsson, John Bauer, julen, min familj...

Louise Brynielsson visar sin debutbok, Tomten Thure hittar hem. I bakgrunden ses släktgården i Tryggestad där hon finner sin inspiration.
Louise Brynielsson visar sin debutbok, Tomten Thure hittar hem. I bakgrunden ses släktgården i Tryggestad där hon finner sin inspiration.Foto: Privat

Debutboken heter Tomten Thure hittar hem. Det är en julkalenderbok som handlar om en liten tomtegubbe från Göteborg som drömmer om att bli en äkta gårdstomte på landet som får gröt på julaftonsmorgon.

– Jag skrev den med tanken att man ska sätta sig hela familjen, stänga av TV:n, tända ett ljus och läsa ett kapitel om dagen tillsammans. Kanske ta en pepparkaka till?

Nya boken ”Den fåfänga kärringen” kom ut i november. Det är en varm och humoristisk berättelse om att hitta hem och att landa i sig själv, genom att sticka ut.

– Jag har ett par, tre stycken råmanus och jag tror jag valt vilket av de tre jag ska ge ut nästa år (förhoppningsvis) och ja, det kommer bli en ny julbok!

Att Louise brinner för julen och allt det innebär går det inte att ta miste på. Nu ser hon fram emot att snart få fira jul tillsammans med närmsta släkten på släktgården i Tryggestad.

Fakta

Louise Brynielsson

Ålder: 37 år.

Från: Född i Göteborg, uppvuxen där samt i Kullavik, Grekland och på Öland.

Gör: Jobbar med teknisk design i familjeföretaget Thoreb och skriver barnböcker.

Familj: Maken Richard, barnen Ronja, Freja och Eira.

Bästa jultipset: Börja köpa julklappar i tid, och: "livet är för kort för att oroa sig för dammråttor".

Intressen: Läsa, skriva, rita, matte, umgås med familjen, julen, sy, dansa, renovera, historia.

Läser helst: Barnböcker av Astrid Lindgren och historiska romaner av Philippa Gregory.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons