Den 11 september hamnade BE Allex på åttonde plats i finalen för 5-åriga hästar i unghäst-VM i Ermelo, och blev därmed bästa svenska häst. Den är född och uppväxt i Melösa på östra Öland hos BE Avel och Uppfödning som drivs av Bo och Eva Pettersson. Numera ägs BE Allex av flera delägare, bland annat ryttaren Jeanna Högberg.
Bo och Eva har haft en häst nominerad två gånger tidigare till UVM i fälttävlan men det här var första gången som en av deras hästar blev uttagna av landslagsledningen.
– Det är jättestort för oss och betyder mycket för verksamheten. Sådant här ger ringar på vattnet och intresset för hans syskon har ökat, säger Eva.
Varje år anordnas en elitfölsauktion av avelsföreningen SWB (Swedish Warmblood Association) för dressyrhästar och 2019 hade de ett experiment där även två-åringar fick vara med.
Bo och Eva visade då upp BE Allex på en visning och han blev sedan uttagen till auktionen där han köptes av de nuvarande ägarna.
– Man vet ju aldrig vem som kommer köpa hästen. Det kan lika gärna bli någon som har mycket pengar men inget större hästintresse. Men här hade vi turen att det var den här duktiga ryttaren som köpte BE Allex och som verkligen har jobbat för att få fram hans kvalitéer, säger Bo.
Hur är det att vara med på en sådan auktion?
– Det är väldigt spännande, som julafton när man var liten, för man vet aldrig vad man kan förvänta sig. Utgångspriset är 4 000 euro och sedan vet man inte var det landar, säger Bo Pettersson.
I år har ytterligare ett föl från gården tagits ut till elitauktionen. Av 150 uppvisade hästar har BE Florida valts ut tillsammans med 29 andra.
Gården har också haft framgångar när det gäller hopphästar. Sedan 2013 har tre av deras hästar blivit uttagna till en liknande auktion men som drivs av en annan organisation, ledd av profiler som exempelvis Lisen Bratt Fredriksson och Royne Zetterman.
2021 sålde de en häst till Lisen Bratt Fredriksson och Peder Fredriksson.
– De blev nöjda och undrade om vi hade fler hästar från det stoet och det slutade med att de köpte två till. Det är bra att visa upp sig på auktionerna för annars skulle de aldrig hitta till östra Öland. Har man lyckats en gång så ger det ringar på vattnet, säger Bo.
Falsterbo Horse Show och Breeders Trophy är de viktigaste tävlingarna för uppfödarna då de får ta del av prispengarna. Även där har Bo och Evas hästar utmärkt sig den senaste tiden. Senare i år har de två hästar som tävlar i Breeders Trophy varav den ena kommer ridas av deras dotter Rebecca.
I somras kom hästen BE Azorena, som man fortfarande äger, med ryttare Emma Odervall till final i Falsterbo Horse Show.
– Det var första gången som vi överhuvudtaget såg hoppningen i Falsterbo och då kom BE Azorena till final. Det var jättestort för oss, säger Eva.
Förutom varmblod driver gården uppfödning med ardenner och även där har det gått bra under året där exempelvis ett av deras sto blev utsedd till Sverigetvåa.
– Vi har haft flyt och kommit i lag med gott folk som hjälper oss och ger oss bra rådgivning. För vi behöver hjälp med inridning och löshoppning för att kunna visa dom. Det blir allt vanligare att man vill ha hästarna inridna innan man köper dem, säger Eva.
– Det går bra nu och det får vi njuta av för man ska komma ihåg att det alltid kommer bakslag, säger Bo.
Avelsarbetet är viktigt i sammanhanget för att hästarna ska få bra egenskaper och för många är stamtavlan betydelsefull vid ett hästköp. Bo och Eva jobbar med insemination och väljer spermier från hingstar som tillhör toppskicket i Europa. Deras ston härstammar alltid från öländska hästar.
– När det gäller dressyr har det blivit ganska trendkänsligt och gör en hingst bra tävlingsresultat är det många som gärna vill ha föl efter den hingsten, säger Bo.
– Det är svårt att veta vad som är populärt fyra år efter att man har gjort en insemination. Men vi tänker lite mer säkert och använder spermier från hingstar som har hunnit utmärka sig under längre tid. Samtidigt gäller det att hitta något som är lite ovanligare vilket gör det lättare att komma in på auktionerna, säger Eva.
Gården har en lång tradition av hästavel och uppfödning. 1967 kom det första halvblodet och man har fortfarande kvar avkommor från den hästen. Bo fick sin första fölunge 1977 och till en början drev han uppfödningen med sin far. Sedan 2006 gör han det tillsammans med Eva.
De har ungefär tio föl om året och det är ingen på Öland som bedriver halvblodsuppfödning i den här omfattningen. Trots det och de senaste årens framgångar är det fortfarande bara en hobby. Eva jobbar på Ekonomihuset och Bo driver lantbruk med mjölkkor. Det finns inga tankar på att lägga ner mjölkproduktionen och satsa fullt ut på hästarna.
– Hästuppfödningen är en del av företaget men utan våra kor skulle det inte gå runt, säger Bo.
– Inkomsterna från hästuppfödningen kan vara förhållandevis bra, men de kommer stötvis. Däremot är kostnaderna höga och konstanta, säger Eva.
Vad är det som driver er att lägga så mycket tid och pengar på en hobby?
– Det är väl som med narkotika. Man börjar med en tablett och det slutar med sprutor. Plötsligt är man fast. För oss har det också blivit ett stort gemensamt intresse och det är roligt att dela det här tillsammans med Eva, säger Bo.
Vad har ni för mål med uppfödningen?
– Vi har inget mål utan det handlar bara om glädje. Det är otroligt häftigt att få se hästen, som vi har tagit hand om i några år, springa ut på banan i Holland och tävla i ett VM. Den känslan gör det värt att hålla på med det här.