Annons

Öländska fladdermöss migrationsstråk i farozon för planerat energiområde

Ytterligare ett vindkraftsområde i Östersjön står inför planering. Energiparken Neptunus är ännu under planeringsstadiet, men det planerade läget för parken riskerar att krocka med de öländska fladdermössens migrationsstråk söderut.
Öland • Publicerad 11 november 2022
Fladdermusen är en av de djurarter som riskerar att krocka med det planerade energiområdet Neptunus.Foto: Mischa Keijser, Patrik Olofsson

Utanför Blekinges kust, dryga fem mil söder om Ölands sydspets, planeras etablering av en energipark i form av vind-park och vätgasproduktion.

Vindbolaget OX2 som ligger bakom parken inledde i veckan en samrådsfas för att utveckla projektet, som kommer att omfatta mellan 120 och 310 vindkraftverk med en totalhöjd på 420 meter om det ros i land.

Annons

Området ligger dock som farozon för passerande öländska fladdermöss under migrationen till och från kontinenten. Bland annat så förekommer det en känd flyttningspunkt vid Ölands sydspets där man kunnat observera fladdermöss migrera rakt söderut, i riktning mot det planerade energiområdet.

Då energiområdet ligger cirka 50 kilometer från fastlandet är det dock inte troligt att fladdermöss använder området för födosök eller för att bilda yngelkolonier. Men i augusti 2021 genomfördes en fladdermusinventering på området genom ultraljudsinspelningar där flertalet inspelningar tydde på närvaro av fladdermöss.

Knubbsälens viktigaste liggplatser, eller "Haul-out sites" i förhållande till det planerade energiområdet.Foto: OX2

Även Kalmarsunds knubbsälspopulation riskerar att förekomma inom energiparksområdet, och så även gråsälen som är den vanligast förekommande sälarten i övriga Östersjön. Dessa sälar uppehålls allt som oftast i grundare områden med djup på cirka 40 meter. Djupet för Neptunusområdet ligger dock på mellan 50 och 80 meters djup.

Fågelstråket däremot, eller i alla fall den huvudsakliga migrationskorridoren som går i en nordostlig <—> sydvästlig riktning överlappar inte med det planerade området.

Kalmarsunds knubbsälspopulation uppskattas bestå av upp till 2000 individer, och ökar enligt inventeringsdata med 7,9 procent årligen.Foto: Arkivbild
Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons