Annons
Kultur

Öländska elpriset: På Spåret-vinnarens gliring – ”Stockholmare som drog gränser?”

Podd-profilen och På Spåret-stjärnan kritiserar elbeslutet som blivit så kostsamt för ölänningarna. Experten svarar.
– Var det en stockholmare som drog gränserna? Som ville ha all kärnkraft själv?
Öland/Stockholm • Publicerad 6 mars 2023
Fritte Fritzson och Marie Agerhäll efter vinsten i På Spåret. Nu ifrågasätter han svenska elprisområden.
Fritte Fritzson och Marie Agerhäll efter vinsten i På Spåret. Nu ifrågasätter han svenska elprisområden.Foto: SVT

Det är i podden ”Allt du vill veta – Om elenergi med Lars Ejeklint” som de omtalade svenska elområdena diskuteras.

– Jag tycker gränserna känns godtyckligt dragna, konstaterar Fritte Fritzson – komiker och arkitekt som vann På Spåret för några veckor sedan.

Annons

– Var det en stockholmare som drog gränserna? Som ville ha all kärnkraft själv?

– Jag vet inte vilka kriterier och motiv man hade när man drog gränserna, utan bara att man skulle skapa områden där man strävade efter balans mellan produktion och förbrukning, svarar Lars Ejeklint som är klimatcoach och energiexpert på Vattenfall.

”Att slå ihop elområde 3 och 4 hade ju gjort det mer rättvist.”
Fritte Fritzson

Genomsnittspriset på elbörsen för 1 kWh 2022 i hela Sverige var 107,13 öre. Fördelat över elområden kostade 1 kWh i SE1 Luleå 63,30 öre, i SE2 Sundsvall 66,27 öre, i SE3 Stockholm 137,45 öre och i SE4 Malmö (Öland) 161,49 öre.

– Elområde 4 har ingen kärnkraft, eftersom både Ringshals och Oskarshamn hamnat precis på gränsen till elområde 3 som dessutom har Forsmark, konstaterar Fritte.

– Det gör ju att elpriserna i elområde 4 blir mycket högre. Att slå ihop elområde 3 och 4 hade ju gjort det mer rättvist.

Lars Ejeklint:

– Ja, det hade ju inneburit lägre pris i fyran och högre i trean. Det var svenska kraftnät som tog fram modellen på uppdrag från EU och man såg inte prisfluktuationen framför sig då.

Fakta

Elområden

EU-kommissionen krävde under våren 2010 att Svenska kraftnät måste hantera överföringsbegränsningar i det svenska stamnätet på ett annat sätt för att inte diskriminera användare i andra delar av Europa. Det resulterade i att Svenska kraftnät den 1 november 2011 delade in Sverige i fyra elområden.

Orsaken till prisskillnaderna är att det normalt sett finns mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons