Annons

Öländsk stjärnkock ska rädda kändiskrogen på Stureplan

Karriären tog fart på Öland och har sedan dess gått spikrakt uppåt. Nu ska den prisade kocken rädda Stureplans-krogen från den hotande konkursen.
Stockholm • Publicerad 7 juni 2023 • Uppdaterad 15 juni 2023
Tommy Myllymäki ska hjälpa till att rädda Taverna Brillo från konkurs.
Tommy Myllymäki ska hjälpa till att rädda Taverna Brillo från konkurs.Foto: Franz Pallares Lopez/Pressbild

Den välkända krogen Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm har stora ekonomiska problem. Krogen som ägs av restauranggruppen Svenska Brasserier vars moderbolag är Sturehof AB, som även driver välkända Riche, Teatergrillen och Gondolen, hotas av konkurs efter att ha dragit på sig mångmiljonskulder till bland annat leverantörer och Skatteverket.

Krogen genomgår sedan i maj en företagsrekonstruktion för att få företaget på fötter igen. Det svåra läget skylls på pandemin då omsättningen halverades och problemet blev ännu större i samband med lågkonjunkturen då räntorna steg och matpriserna ökade.

Annons

Under måndagen hölls förhandlingar i tingsrätten om bolaget ska tillåtas fortsätta med rekonstruktionen, vilket Expressen var först att skriva om.

Företagsledningen presenterade en plan på 12 punkter med förändringar som ska öka lönsamheten, bland annat nytt koncept och bantad verksamhet.

En av åtgärderna handlar om att de ska ta in kändiskocken Tommy Myllymäki för att hjälpa till med restaurangens nya koncept, han var även engagerad när Taverna Brillo öppnade 2012.

Tommy Myllymäki inledde sin karriär på Hotell Borgholm och blev köksmästare där 2004. Han har i många sammanhang lovordat sin läromästare Karin Fransson. Efter Hotell Borgholm har karriären gått spikrakt uppåt. På meritlistan finns bland annat Årets Kock-vinst 2007, 2014 vann han matlagningstävlingen Bocuse d'Or Europe och 2021 fick hans krog Aira en stjärna i Guide Michelin.

Han har också synts flitigt i tv-rutan med bland annat vinst i ”Kockarnas kamp” och som jurymedlem i ”Sveriges Mästerkock”.

Nu får han chansen att rädda Taverna Brillo eftersom domstolen beslutade att rekonstruktionen får fortsätta fram till åtminstone den 23 augusti

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons