Annons

Öländsk företagare misstänkt: Bröt förbud vid Försvarets skyddade ubåtshamn

Inkräktade på skyddsobjektet vid ubåtshamnen – 60-årige mannen bröt förbud och stannade kvar.
Nu åtalas han för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.
Borgholms kommun/Karlskrona • Publicerad 17 mars 2022 • Uppdaterad 21 mars 2022
Varvet i Karlskrona
Varvet i KarlskronaFoto: Mattias Mattisson

Händelsen ägde rum den 17 maj 2021 i vattnet utanför varvet i Karlskrona som bland annat tillverkar ubåtar till Försvarsmakten.

”NN har åkt in i och kvarstannat med båt innanför skyddslinjen vid SAAB Kockums Karlskrona, som är ett skyddsobjekt, och brutit mot tillträdesförbudet.”

Annons

Den 60-årige mannen har adress både i en fastlandskommun norrut i landet och i Borgholms kommun – där han har företag.

Ärendet väcktes av Åklagarkammaren i Karlskrona i onsdags. Han är nu åtalad misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

”NN begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet.”

Åklagarens påföljdsförslag är 40 dagsböter à 120 kronor – totalt 4 800 kronor.

Eftersom beslutet om skyddsobjekt är förenat med avbildningsförbud är det sekretess på målets förundersökningsprotokoll, fotografier och stillbilder.

Fakta

Exempel: Följande ställen kan vara skyddsobjekt

1. byggnader, andra anläggningar och områden som staten har äganderätt eller nyttjanderätt till och som disponeras av Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Försvarets radioanstalt eller Totalförsvarets forskningsinstitut,

2. områden där Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Försvarets radioanstalt eller Totalförsvarets forskningsinstitut tillfälligt bedriver övningar, prov eller försök eller områden där oförutsedda följder av sådan verksamhet kan inträffa.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons