Annons

Ölandsbladets strandtips: Här finns Ölands bästa stränder

Ölandsbladets redaktion guidar dig med sand mellan tårna genom den snitslade banan av brassestolar, glass, raukar och sjökor – fram till de bästa stränderna på Öland.
Drygt femtio officiella stränder av välja mellan – och därtill säkert lika många inofficiella. Här är några av guldkornen.
Öland • Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 4 augusti 2023
Badstranden i Köpingsvik.
Badstranden i Köpingsvik.Foto: Peter Boström

Här saknas innehåll

Kenth Jönsson, redaktionssekreterare

1. Äleklinta: Inte mycket som slår ett kvällsdopp i solnedgången där.

Annons

2. Byrum: En badplats alldeles i närheten av raukarna. Sten eller sand – bara att välja

3. Kårehamn: En liten pärla för badande gäster.

Här saknas innehåll

Natalia Johansson, familjereporter

1. Böda Sand: Gömd bland vassen uppe på en sanddyna någonstans längs Böda sandstrand. Blir inte mer utomlandskänsla än så!

2. Lökenäs i Glömminge: Stranden med hög mysfaktor. Träd som skuggar gör den till en populär badplats för familjer.

3. Bläsinge: Eftersom jag gillar de här typiskt öländska, långgrunda badplatserna med vit och mjuk sand så slår jag ett sista slag för Bläsingestrand.

Färjestadens hamn.
Färjestadens hamn.Foto: Peter Boström

Peter Boström, chefredaktör

1. Färjestadens hamn: att få hoppa rakt ut i solnedgången i Kalmarsund med Ölandsbron som siluett, det får bli min etta.

2. Södra Bruket

3. Böda Sand

Sinus – Köpingsvik.
Sinus – Köpingsvik.
Annons

Alexander Jensen, webbansvarig

1. Kapelludden i Bredsättra/Kläppinge: Mysig, vacker och familjär strand med fin brygga och historiska landmärken. Något för den som vill slippa glassiga och stekiga Köpingsvik.

2. Sinus – Köpingsvik: Alla är här! Så känns det i alla fall när man besöker denna strand. Ölands svar på Santa Monica i Kalifornien. Det finns barer, restauranger, glass, trampbåtar, yachter och en stor brygga med bar längst ut.

3. Djupvik: Ölands västra sida som när det gäller bad är helt tvärtom mot östra sidan. Här är det sten istället för sand på stränderna och det är bara att hoppa i vattnet med en gång. Du behöver inte vada 100 meter ut för att kunna doppa dig. Håll koll på vindriktningen, ligger vinden fel kan det vara mycket kallt här.

Här saknas innehåll

Maria Brynielsson, allmänreporter

1. Böda Sand: Min favoritstrand, underbart att promenera längs den två mils långa strandkanten och njuta av omgivningen. Jag har varit där många gånger och längtar alltid tillbaka.

2. Ispeudde: Ligger i närheten av Stora Rör. Har grillplats och toalett precis intill badplatsen och gott om bänkar att sitta på. Passa på att ta ett kvällsdopp och njut av solnedgången och lugnet. Magiskt!

3. Klinta: Härlig barnvänlig sandstrand som ligger mitt i Köpingsvik, endast några kilometer från Borgholm.

Clare Boström, kreatör

1. Södra bruket

Annons

2. Bläsinge

3. Hålnäs, Sandby (Östra sidan)

Bjärby.
Bjärby.Foto: Magnus Anderberg

Magnus Anderberg, allmänreporter

1. Strandtorp (Östra sidan): Inte bara stranden utan även vandringen dit är magisk. Björnbärsbuskar, yrvakna backsippor och blomstrande ängar i olika färger beroende på årstid. Med talldoften som ett uppåttjack en het sommardag och korna som kommer strövande förbi. Som småbarnsförälder är det perfekt, gott om plats och långgrunt.

2. Ispeudde: Varmt, vindstilla och otroligt charmig badplats. Varje år landar jag mitt skönaste dopp för året nere i Isgärde. Går alltid att hitta något perfekt ställe kring udden.

3. Bjärby beach: Böda light. Ölands mest omtalade strand senaste månaderna – förtjänar att uppmärksammas inte bara för strandskyddsdispens.

Jörgen Petersson, VD Ölandsbladet

1. Tingskullen (ligger i Källa socken)

2. Svartvik Böda

3. Byrum

Annons

Kalle Karlsson, sportreporter

1. Homrevet: Öns kanske mest underskattade strand. Magisk nordöländsk sand och gott om plats om man jämför med andra upphaussade stränder.

2. Böda Sand: Klassisk. Men den måste ändå in på topp tre. Inget slår norra Öland när det kommer till badstränder. Enda minuset att den är så populär att det kan bli trångt.

3. Ispeudde: Den familjära, lilla stranden där man både kan kliva i från bryggan eller direkt från strandkanten. Ett plus att man kan skydda sitt (läs mitt) brittiska skinn i skuggan tack vare de angränsande träden.

Maggan Pohjonen Wittenberg, annonssäljare/teknikansvarig

1. Bjärby

2. Mellösa

3. Stenåsa

Bläsinge strand.
Bläsinge strand.Foto: Natalia Johansson

Magnus Jansson, sportchef

1. Bläsinge: Tipsar svampplockarna varandra om sina bästa ställen? Nej, just det. Men detta är en strand- och hamnpärla på östra sidan som förtjänar att lyftas. Finns dessutom en padelbana på körvägen ner mot området.

Annons

2. Sinus – Köpingsvik: Stranden i sig är kanske inget extra, men vill man komma åt ”pulsen” och aktiviteter är detta rätt ställe. Här blandas allt från barnfamiljer till uppumpade ungdomsgäng. Barområdet längst ut på Sinusbryggan är dessutom väldigt inbjudande.

3. Byrum: En strand som går raukt (hehe) in i hjärtat. Det har dock bara blivit enstaka besök varje sommar, men då har den alltid fungerat som ett fantastiskt söndagsställe för fysisk återhämtning.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons