Annons

Ölands trädgårdsmässa slår upp portarna i Kastlösa

Ölands trädgårdsmässa slår upp portarna under Ölands Skördefest på Allégården Kastlösa.
Kastlösa • Publicerad 23 september 2023
Johannes Wätterbäck, Farbror Grön, kommer till Kastlösa för att hålla föredrag och svara på frågor.
Johannes Wätterbäck, Farbror Grön, kommer till Kastlösa för att hålla föredrag och svara på frågor.Foto: Lydia Andersson

Katrine och Håkan Rietz på Allégården har tagit initiativet till en trädgårdsmässa tillsammans med Södra Ölands trädgårdsvänner och Östra och sydöstra Smålands trädgårdsamatörer (ÖSTA). Under skördefesthelgen fylls de gamla stall- och magasinsbyggnaderna på gården med utställare.

Allégården i Kastlösa bjuder in till Trädgårdsmässa.
Allégården i Kastlösa bjuder in till Trädgårdsmässa.Foto: Privat

– Vi vill skapa en mysig och trivsam mötesplats för alla trädgårdsintresserade under skördefesten. Tanken är att detta är uppstarten för ett årligt återkommande evenemang. Utöver trädgårdsmässan har vi restaurangen öppen med försäljning av vår populära lufsa och mycket annat. På lördagen avslutar vi med en trerättersmeny och uppträde av SaLu, säger Katrine Rietz.

Annons

Farbror Grön, Johannes Wätterbäck och Anette Nilsson Boäng är kända trädgårdsprofiler som ska hålla intressanta föredrag och svara på frågor. Johannes Wätterbäck, känd från bloggen Farbror Grön, berättar utifrån boken Odla kallt om att odla där man är och året runt. Att dessutom göra det vackert och blommande är något som Anette Nilsson, Boäng i norra Skåne kommer att berätta utifrån sin bok Den blomstrande köksträdgården: potager på svenska.

Carina Adolfsson Elgestam från Färjestaden berättar om sina rosor under mässan.
Carina Adolfsson Elgestam från Färjestaden berättar om sina rosor under mässan.Foto: Maria Wiell

Sven Plasgård, trädgårdsmästare och äppel- och päronexpert från Vickleby, kommer för att sortbestämma frukt under fredagen. Ta med era äpplen och få dem sortbestämda. Trädgårdsdesignern Carina Adolfsson-Elgestam från Färjestaden berättar om sina rosor, ett femtiotal David Austinskönheter.

”Tanken är att detta är uppstarten för ett årligt återkommande evenemang”
Katrine Rietz

På mässan kommer det vara försäljning av blomsterlökar, klematis och andra klätterväxter. Södra Ölands trädgårdsvänner har försäljning av medlemmars växter.

– Det kommer även vara spännande tillverkning och försäljning av biokol, ett både modernt och antikt jordförbättringsmedel. Det blir visning och budgivning på Holmbergs växthus i trä. Ölands biodlareförening, Fikongården har försäljning av ekologiska växter. Vi välkomnar alla hit till Ölands trädgårdsmässa, säger Katrine Rietz.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons