Annons

Ölands räddningstjänst hjälper till i den omfattande skogsbranden på fastlandet

Tidigt på måndag morgon åkte två styrkor från Ölands räddningstjänst till den stora skogsbranden kring Kristdala, för att hjälpa Oskarshamns räddningstjänst i släckningsarbetet.
Öland/Kristdala • Publicerad 2 juli 2018
Två styrkor från Ölands räddningstjänst bistår i den stora skogsbranden kring Kristdala. Bilden är från ett annat tillfälle.
Två styrkor från Ölands räddningstjänst bistår i den stora skogsbranden kring Kristdala. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Roland Andersson

Larmet om branden kring Kristdala kom tidigt på söndagseftermiddagen. Den omfattar tio hektar och var fortfarande inte under kontroll på måndagsmorgonen.

Annons

Räddningstjänsten i Oskarshamn får hjälp från Försvarsmakten och andra räddningstjänster i länet, däribland Öland.

– Vi har skickat en styrka från Färjestaden och en från Borgholm. De åkte vid halv fem-tiden i morse, säger Jonas Mårtensson, ställföreträdande räddningschef på Ölands räddningstjänst.

Han har under förmiddagen inte fått några nya rapporter om hur arbetet går, och vet inte heller hur länge styrkorna kommer att befinna sig i brandområdet.

– Det beror på hur det går med släckningsarbetet och när de bedömer att de kan börja avveckla, säger Mårtensson.

Framför allt bistår Ölands räddningstjänst med personella resurser, totalt tio personer.

– De hade inte behov av släckenheter eller brandbilar, utan armar och händer, säger Göran Andersson som är brandmästare och räddningschef i beredskap och den som kallade samman de båda styrkor som åkte upp.

På måndag eftermiddag var styrkan fortfarande kvar vid platsen.

– De ligger i fullt jobb och lär göra ett par timmar till, säger Göran Andersson.

˛Hur ser läget ut?

Annons

– De börjar få pejl på det, men det är ju definitivt inte släckt, säger Andersson och tillägger att det brukar lugna ner sig framåt kvällen när det svalnar men beroende på vind så kan det blossa upp igen.

Från Oskarshamn finns det önskemål om förstärkning även under morgondagen mellan klockan 16-22.

– Vi kommer att skicka upp en grupp i morgon också, säger Göran Andersson.

På Öland uppstod en mindre åkerbrand förra veckan, men i övrigt har ön hittills klarat sig undan större bränder i skog och mark.

– Men det är extremt torrt i markerna. Vi väntar bara på regn men det verkar aldrig komma.

Jonas Mårtensson råder ölänningarna att respektera det gällande eldningsförbudet, som gäller all form av eldning. Ett undantag finns, och det är grillar på ben.

– Däremot tillåter vi inte engångsgrillar, och det beror på att de blir väldigt varma.

Länets alla räddningstjänster har tillsammans med Länsstyrelsen också gått ut och avrått från att använda skogs- och markberedningsmaskiner under den rådande torkan. En vanlig orsak till skogsbränder är att det slår gnistor från maskiner i arbete.

Annons

– Förra veckans åkerbrand orsakades av att en maskin slagit emot en sten så att det blev gnistbildning, säger Jonas Mårtensson.

Enligt Svt finns indikationer på att just en skogsmaskin kan ha varit inblandad i den pågående branden i Kristdala.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons