Annons

Ölands djurpark färdiga med utredning om dödsolyckan

I slutet av augusti dog en djurskötare på Ölands djurpark efter att ha stångats av ett av parkens djur. Nu är djurparken klara med utredningen kring olyckan, det skriver Expressen.
Publicerad 25 september 2022 • Uppdaterad 26 september 2022
Elandantiloper kan ha en mankhöjd på upp till 180 centimeter och väga uppåt ett ton.
Elandantiloper kan ha en mankhöjd på upp till 180 centimeter och väga uppåt ett ton.Foto: Mostphotos

I de handlingar som djurparken skickat till Arbetsmiljöverket skriver man att det var fråga om ett ”mycket snabbt händelseförlopp”, skriver tidningen.

Djurskötaren och djurparkschefen Richard Berglund skulle enligt utredningen ta in djuren från savannen för kvällen när en struts ska ha kommit springande i hög fart med en elandantilop efter sig. Det ska ha varit i det tumultet som antilopen gick till attack mot djurskötaren.

Annons

På Ölands djurpark finns två stycken elandantiloper, som i utredningen beskrivs som ”lugna individer med en naturlig respekt för människor”. De ska aldrig tidigare ha uppträtt aggressivt eller avvikande.

Här saknas innehåll

Varför antilopen ska ha jagat strutsen vid olyckstillfället har inte gått att utreda, enligt djurparken, men de menar att den kan ha blivit orolig av ett kommande, kraftigt åskoväder.

Vidare skriver Ölands djurpark att man jobbade efter uppgjorda rutiner som fungerat utan problem. Djurskötaren beskrivs som en rutinerad medarbetare med stor vana vid att hantera djur.

Djurparken bedömer risken för en liknande händelse i framtiden som låg, men skriver att man ser allvarligt på det inträffade och på olika sätt jobbar för att ”säkerställa att något liknande inte ska hända igen”.

Arbetsmiljöverket ska nu granska utredningen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons