Annons

Syster Sol's girlpower show: ”Wow!”

Det är ett jubileum fyllt med överraskningar. Arrangörerna för festivalen är inte de enda som vill fira, även artisterna satsar stort under Öland Roots 15-års jubileum.
Stora Frö • Publicerad 13 juli 2018
Syster Sol's power-uppträdande under torsdagskväll var en hyllning till kvinnan.
Syster Sol's power-uppträdande under torsdagskväll var en hyllning till kvinnan.Foto: Emelie Nordquist

Öland Roots är igång igen och i år firar festivalen 15 år av kärlek. Festivalen har under alla sina år ägt rum längst stranden i Sandbergen och var från start en väldigt liten festival som har växt sig större och större.

– Vi vill inte bli fler nu, vi vill inte att fler ska komma hit, däremot växer vi som rörelse. Vi växer som förening där mer och mer får plats i begreppet festival, säger Mir Grebäck von Melen som är kommunikations ansvarig på Öland Roots.

Annons

Att det är ett jubileum som firas är också något som märks under festivaldagarna.

– Det som firas mest är att alla satsar, inte bara vi arrangörer. Allt är lite större och lite bättre. Allt från att matstånden har gjort en extra soppa och att vi har mer än 100 aktiviteter på schemat.

– Alla artister som har uppträtt hittills har ju gjort något litet extra. När man går runt på campingen kan flera artister dyka upp, kanske till och med Kapten Röd, man har ingen aning om vad som kommer hända, säger Mir.

Kevin Skibsted, Rasmus Töttrup och Robin Strand från Falkenberg tillsammans med Daniel von Malmborg från Stockholm besöker Öland Roots för första gången och jobbade som volontärer under onsdagen. - Wow, detta är ju Sveriges mysigaste festival, säger Kevin Skibsted.
Kevin Skibsted, Rasmus Töttrup och Robin Strand från Falkenberg tillsammans med Daniel von Malmborg från Stockholm besöker Öland Roots för första gången och jobbade som volontärer under onsdagen. - Wow, detta är ju Sveriges mysigaste festival, säger Kevin Skibsted.Foto: Emelie Nordquist

Under festivaldagarna kommer flera stora artister som Helt off tillsammans Timbuktu, den tyska reggaestjärnan Gentlemen, Svenska Akademin, Tanya Stephens och det öländska reggaebandet Alvaret att uppträda.

Syster Sol uppträde för 15:e gången på Öland Roots och till torsdagskvällen hade hon bjudit in till fest tillsammans med 30 tjejer från hennes produktionsbolag Galant. Ett bolag med bara tjejer.

– Wow, säger Mir efter Syster Sols framträdande med tjejerna från Galant.

– Syster Sol såg ju detta som sin egna fest för jubileet. Tjejer har inte fått så mycket plats på scenen tidigare, men hon har krattat manegen för andra tjejer i branschen. När vi startade festivalen hittade vi inte så många kvinnor som kunde stå på scen, men nu 30 pers på samma. Hur vi kunnat fylla scenen med så många kvinnor och så stor representation, det känns som en milstolpe. Och vi ska bara fortsätta att skapa ännu bättre plattformar, för framför allt tjejer, säger Mir.

Wilhelm Björn och Angela Sandberg med dottern Ellen. - Det är första gången Ellen är med utanför, förra året var jag höggravid, säger Angela Sandberg. - Det är fantastiskt här, en skön stämning. Varje gång vi varit här är de fullt med barn, det känns tryggt, säger Wilhelm Björn.
Wilhelm Björn och Angela Sandberg med dottern Ellen. - Det är första gången Ellen är med utanför, förra året var jag höggravid, säger Angela Sandberg. - Det är fantastiskt här, en skön stämning. Varje gång vi varit här är de fullt med barn, det känns tryggt, säger Wilhelm Björn.Foto: Emelie Nordquist
På campingen satt folk och tog det lugnt i solnedgången.
På campingen satt folk och tog det lugnt i solnedgången.Foto: Emelie Nordquist
Entrén in till festivalområdet.
Entrén in till festivalområdet.Foto: Emelie Nordquist
Några av Galants spralliga dansare.
Några av Galants spralliga dansare.Foto: Emelie Nordquist
Artisten Ward som uppträde tilsammans med Syster Sol.
Artisten Ward som uppträde tilsammans med Syster Sol.Foto: Emelie Nordquist
Aurelia Dey från Galant tillsammans med sina dansare.
Aurelia Dey från Galant tillsammans med sina dansare.Foto: Emelie Nordquist
Syster Sol gav allt hon hade uppe på scenen.
Syster Sol gav allt hon hade uppe på scenen.Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
En dansande publik.
En dansande publik.Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Aurelia Dey från Syster Sols Galant.
Aurelia Dey från Syster Sols Galant.Foto: Emelie Nordquist
Runt om i campingen var det pyntat med rislampor och ljusslingor.
Runt om i campingen var det pyntat med rislampor och ljusslingor.Foto: Emelie Nordquist
På restaurang Ogräs kan man äta vegetariska måltider från egen odlade råvaror.
På restaurang Ogräs kan man äta vegetariska måltider från egen odlade råvaror.Foto: Emelie Nordquist
Inne på festivalområdet fanns mer mat och mer aktiviteter än tidigare år.
Inne på festivalområdet fanns mer mat och mer aktiviteter än tidigare år.Foto: Emelie Nordquist
Inne i festivalområdet fanns många olika shoppar med allt från kläder, smycken, godis och ballonger.
Inne i festivalområdet fanns många olika shoppar med allt från kläder, smycken, godis och ballonger.Foto: Emelie Nordquist
Inne i festivalområdet fanns många olika shoppar med allt från kläder, smycken, godis och ballonger.
Inne i festivalområdet fanns många olika shoppar med allt från kläder, smycken, godis och ballonger.Foto: Emelie Nordquist
Inne på campingområdet spelade campinggästerna en version av kubb.
Inne på campingområdet spelade campinggästerna en version av kubb.Foto: Emelie Nordquist
Många festivalgäster som ville se Syster Sol's fest med Galant.
Många festivalgäster som ville se Syster Sol's fest med Galant.Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Roots är enligt många en mycket barnvänlig festival. Som erbjuder ett avskilt campingområde för barnfamiljer och en barnhörna som passar många åldrar.
Roots är enligt många en mycket barnvänlig festival. Som erbjuder ett avskilt campingområde för barnfamiljer och en barnhörna som passar många åldrar.Foto: Emelie Nordquist
Foto: Emelie Nordquist
Emelie NordquistSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons