Annons

Nytt beslut: 20-tal fartyg ska patrullera kring Öland – ”Signaler till Ryssland”

Massiv bevakning drar igång den här veckan i Östersjön efter ökad hotbild – tydlig markering mot Ryssland.
Östersjön • Publicerad 29 november 2023
Marinen deltar med två Visbykorvetter.
Marinen deltar med två Visbykorvetter.Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten, Jimmy Croona/Försvarsmakten

På tisdagen beslutade försvarsministrarna i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) på ett extrainsatt möte att från och med fredag patrullera Östersjön med ett 20-tal örlogsfartyg.

– Vi har i dag fattat beslut om att JEF kommer att öka sin marina närvaro på Östersjön, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Annons

Insatsen ska vara ”avskräckande och stabiliserande”. Sverige kommer ha ansvar för delar av Östersjön och två Visbykorvetter deltar. Hotbilden har att göra med sabotagen senast i oktober 2023, mot gasledningar i Östersjön.

– Det här är naturligtvis symptom på att vi har ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt omvärldsläge men framför allt också i vårt eget närområde och då måste såna här insatser kunna genomföras för att kunna skydda kritisk infrastruktur men också för att skicka signaler till Ryssland.

Joint Expeditionary Force är en expeditionsstyrka ledd av Storbritannien som vid behov kan bestå av Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge. Storbritannien kommer delta med fregatt och sjöövervakningsflyg.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons