Annons

Ny utredning om överklagad återvinningscentral

När Kretslopp Sydost (f d KSRR) i höstas skulle inviga sin nya återvinningscentral i Mörbylånga kom det käppar i hjulet och det blev en rättssak av det hela.
Mörbylånga • Publicerad 26 juli 2021 • Uppdaterad 27 juli 2021
Återvinningscentralen i Mörbylånga. Nyligen har inflyttning skett i sexton bostadsrättslägenheter i byggnaden som syns i bakgrunden.
Återvinningscentralen i Mörbylånga. Nyligen har inflyttning skett i sexton bostadsrättslägenheter i byggnaden som syns i bakgrunden.Foto: Natalia Johansson

Kretslopp Sydost vill göra om Återvinningscentralen i Mörbylånga till att bli möjlighet till självbetjäning med betydligt utökade öppettider. Kommunen sa ja och menade att det tidigare tillståndet, från 2014, inte behövde förändras. Det var i det läget som Kretslopp Sydost planerade för en invigning, i oktober 2020.

En granne överklagade och menade att det är oacceptabelt att ha återvinning mitt i ett bostadsområde. Ärendet gick till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen. Domstolen menade att det behöver göras ytterligare undersökningar med tanke på närheten till bostäder.

”Vi behöver göra med utredningar och jag kommer nu att se till att det blir en bullerutredning.”
Sten Forsberg, miljöinspektör Mörbylånga kommun.
Annons

Sten Forsberg är miljöinspektör på Mörbylånga kommun.

– Jag håller med, vi behöver göra fler utredningar och jag kommer nu att se till att det blir en bullerutredning. Kretslopp Sydost måste se till att följa de riktlinjer som finns i deras tillstånd, oavsett när de har öppet.

När bullerutredningen är klar kommer kommunen att ta upp ärendet igen för att se om det tidigare tillståndet kan gälla eller om det behövs ett nytt tillstånd för att återvinningscentralen i centrala Mörbylånga skall få längre öppettider.

– Jag har talat med flera av de boende i området när vi hanterade frågan först och det fanns många synpunkter. Men det vara bara en som överklagade. Vi får väl se vad som händer nu, säger Sten Forsberg.

I nuvarande beslut från kommunen sägs det att återvinningscentralen får ha öppet för kunder mellan 08.00-19.00 vardagar, samt mellan 09.00-16.00 lördagar och söndagar.

Självservice-ÅVC

Självservice-ÅVC är en obemannad återvinningscentral som är till för privathushåll inom Kretslopp Sydost.

Efter en kortare utbildning om källsortering registreras du som användare och kan använda ditt körkort som nyckel till grinden. Du är välkommen hur många gånger som helst och registreringen behövs för att vi ska få statistik.

Direkt efter genomförd utbildning har man tillgång till aktuell självservice-ÅVC.

Tillträdet till Självservice ÅVC är giltig i fem år från det att du har genomgått utbildning.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons