Annons

Ny megaträff – 25 000 besökare till Öland: ”Mycket större än Super Rallyt”

Lundegårds Camping & Stugby och Verner Hemmingsen följer upp sommarens succé Super Rally med den amerikanska festivalen American Days. Det väntas komma 5 000 bilar och 25 000 besökare från hela Skandinavien till Öland.
Lundegård • Publicerad 7 november 2022 • Uppdaterad 27 december 2022
Arrangören Verner Hemmingsen arrangerar festivalen som ska bli ett av Skandinaviens största motorevenemang.
Arrangören Verner Hemmingsen arrangerar festivalen som ska bli ett av Skandinaviens största motorevenemang.Foto: OndagoArts

Den 1-4 juni nästa år arrangeras festivalen som ska bli en hyllning till det amerikanska 1950- och 1960-talet med tidstypiska fordon, mat och musik.

Intresset är redan i nuläget stort. Det första släppet med 1 000 biljetter är redan slut och Lundegårds camping är sedan en tid tillbaka fullbokad. Men fler boendeplatser finns då de har skrivit avtal med Borgholms campingar. Det kommer att gå shufflebussar mellan deras anläggningar och festivalen.

Annons

– Nu ska vi fylla deras campingar också. Det här blir en möjlighet för alla som bor på Öland att få uppleva något extra ordinärt. Det här kommer att bli megastort, mycket större än Super rallyt. Det ska bli helt magiskt, säger arrangören Verner Hemmingsen.

Här saknas innehåll

Verner Hemmingsen arrangerade förra året Super Rally och har innan dess gjort 15 större motorcykelevenemang, driver ett bolag som ansvarar för mässutställningar och har även varit ansvarig för High Chapparral i tio år.

– Jag har samlat på mig en hel del kontakter genom åren som jag har nytta av när jag nu gör Amercian Days. Jag fick den här idén för fyra år sedan men så kom pandemin och därför har de här tankarna bankat ganska länge i mitt huvudet och nu har det fallit på plats, säger han.

Till skillnad från Super Rallyt kommer American Days att bli öppet för allmänheten.

– Det kommer att bli ett av de största och bästa motorevenemangen i Skandinavien. Jag vill skapa en känsla av när USA var som bäst på 1950- och 1960-talet. Det blir dans, musik, fordon, mat och massor annat.

American Days kommer att bestå av flera olika event. Exempelvis blir det under kvällarna en stor musikfestival under namnet American Nights med musik från tidsepoken. 25 band från Europa och USA kommer att spela.

Verner Hemmingsen har funderat på den här idén i fyra år och är väldigt exalterad över att American Days nu kommer igång.
Verner Hemmingsen har funderat på den här idén i fyra år och är väldigt exalterad över att American Days nu kommer igång.Foto: Alexander Jensen

De kommer även att ha en stor matfestival som heter Chicago Street Food Festival. Det blir dansuppvisningar, marknad med exempelvis tidstypiska kläder och frisörer redo att styla besökarna.

– Vi kommer också att ha Europas största utomhusutställning med 500 bilar från 50- och 60-talet. Världens bästa bilbyggare kommer hit från USA och 30 gamla amerikanska lastbilar ska ställas ut.

– Vi kommer också att ha en gata med tio stycken bilhandlare som säljer gamla amerikanska bilar. Harley Davidson kommer också hit.

Varför satsar du på Öland?

Annons

– Jag letade plats att ha Super Rallyt på förra året som jag hade arrangerat fyra gånger tidigare. Då tipsade Andreas Ravelli mig om Lundegård. Super Rallyt blev en succé och det fungerade väldigt bra.

– Då blev jag säker på att jag inte kan ha American Days någon annanstans. Lundegård är ett fantastiskt ställe att ha evenemang på och vi jobbar väldigt bra tillsammans.

Lundegårds Camping & Stugby är lika nöjda med samarbetet och den här möjligheten.

– Vi var också mycket nöjda med Super Rallyt och det är det största som har hänt här. Det är kul att Verner vill följa upp det med American Days. Intresset är stort på Öland för sådana här evenemang vilket märks på alla bilutställningar som anordnas här på somrarna, säger Olle Henning, från Lundegårds camping.

Festivalarrangör Verner Hemmingsen och Olle Henning, från Lundegård Camping & Stugby, var mycket nöjda med samarbetet de hade vid Super Rally och ser fram emot American Days.
Festivalarrangör Verner Hemmingsen och Olle Henning, från Lundegård Camping & Stugby, var mycket nöjda med samarbetet de hade vid Super Rally och ser fram emot American Days.Foto: Alexander Jensen

En av de stora utmaningarna för evenemanget är trafiksituationen på väg 136 då 5 000 bilar och 25 000 besökare väntas anlända till campingen som ligger intill vägen.

– Det är inte lätt men jag har en tät dialog med Trafikverket och Polisen för hur vi ska lösa det på bästa sätt.

Hur ser ni på risken för stök och bråk?

– Samma fråga fick vi inför Super Rallyt och då var det inget bråk alls. Jag är inte orolig.

Varför inte?

– Är det rent och snyggt, ordning och reda i alla led så skapas en atmosfär som inte tillåter bråk. Det är ingen som åker hit för att i första hand festa utan de åker för att dela det här stora intresset med likasinnade.

”Ska bli som skördefesten men med amerikanska bilar och kultur”
Verner Hemmingsen.
Annons

Hur är visionen framåt?

– Vi kommer att arrangera det här årligen och jag ser framför mig att det på sikt utökas och blir som skördefesten fast med amerikanska bilar och kultur. Hela Öland kommer att få ett uppsving.

Verner Hemmingsen är oerhört exalterad över att äntligen få sjösätta idén han har tänkt så mycket på.

– Det här ska bli det bästa jag har gjort. Jag vill att alla som kommer hit ska bli så nöjda att de direkt efter festivalen går och köper biljetter för nästa år.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons