Annons

Ny bok om Borgholms slott: ”Vi har mer kunskap än för 15 år sedan”

Författaren Anders Johansson och kastellanen Jim Rudolfsson är aktuella med en ny version av boken Borgholms slott. Det är 15 år sedan som de publicerade den förra boken.
BORGHOLM • Publicerad 25 april 2018
Charly Hultén, Anders Johansson och Jim Rudolfsson med deras nya bok om Borgholms slott.
Charly Hultén, Anders Johansson och Jim Rudolfsson med deras nya bok om Borgholms slott.Foto: Alexander Jensen

– Den förra är slutsåld och vi kände att det var dags med en ny bok, säger Anders Johansson.

De funderade först på om de skulle skriva boken på samma sätt som den förra.

Annons

– Men jag fick en lysande idé att istället utnyttja Jims potential till fullo. Jag fotade slottets alla vrår i höstas och sedan har Jim fått berätta om motiven på bilderna.

– Böckerna har olika upplägg och jag tycker den här är mer pedagogisk. Läsaren ser vad motivet är och får berättat vad det är.

Har det hänt något nytt sedan ni skrev om slottet senast?

– Ja det har hänt ganska mycket och vi har mer kunskap än för 15 år sedan. Det är tack vare arkeologin men också Dick Harrisons arbete med Kalmars historia och utställningen Uppgång & Fall, säger Jim Rudolfsson.

Kan du ge något exempel?

– Utgrävningarna som gjordes då nya entrén byggdes visade att det har funnits bebyggelse här sedan järnåldern.

En annan ny bekantskap är slottskatten Simba som också finns med i boken.

– Han dök upp här 2008 och bor sedan dess hos Jim. Han är på slottet varje dag och leder besökarna runt. Han väckte uppståndelse innan en av Badrockskonserterna då han jagade fram en kanin under scenen, säger Jim Rudolfsson.

Borgholms slott hade 2017 ett rekordår både när det gäller antalet besökare och ekonomiskt. Vilket möjliggjorde att de helt kunde finansiera boken, som även kommer att finnas sökbar på internet. Den är tryckt i 2 000 svenska exemplar och 1 000 engelska exemplar. Det är Charly Hultén som har översatt.

– Det var kul att jobba med detta och väldigt lärorikt. Det var en del ord som var kluriga att jobba med, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag ägnade en hel dag åt att översätta ordet glugg på ett bra sätt. Det är ett ganska alldagligt ord men det finns många olika ord på engelska. Man lär sig mycket om sitt eget språk.

Varför fortsätter Borgholms slott att ständigt fascinera människor?

– Man kan aldrig bli fullärd. Den är så stor och det går aldrig att upptäcka allt under en eller två besök. Inte ens jag har gjort det som har jobbat här i så många år, säger Jim Rudolfsson.

– Kulturhistoriskt är detta en centralpunkt på Öland. Detta är verkligen kungarnas ö, sedan 1200-talet har de varit här, säger Anders Johansson.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons