Annons

Nu slopas riktlinjer kring covid-19: Här är listan

Från och med idag 15 juli lättas på en del rekommendationer kring covid-19. Bland annat tas riktlinjerna om max antal personer per kvadratmeter i en butik eller annan verksamhet bort.
Öland • Publicerad 15 juli 2021
Regleringen av max antal personer per kvadratmeter i butiker tas bort. På bilden Martin Liedholm på Ica Kvantum i Färjestaden.
Regleringen av max antal personer per kvadratmeter i butiker tas bort. På bilden Martin Liedholm på Ica Kvantum i Färjestaden.Foto: Magnus Anderberg

Från och med idag, den 15 juli, ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Sedan de anpassningar av restriktionerna som gjordes den 1 juli har antalet smittade personer och vårdade för covid-19 fortsatt att minska. Fler har även blivit vaccinerade.

Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att det från och med den 15 juli är möjligt med ytterligare anpassningar av restriktionerna i enlighet med det förslag för nivå 2.

Annons

– Det är positivt att vi kan lätta på restriktionerna ännu mer, men umgås gärna utomhus så mycket som möjligt i sommar och tänk på att fortsätta hålla avstånd till andra och att undvika trängsel, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Dessa förändringar gäller från och med 15 juli:

Långväga kollektivtrafik

De aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet.

För passagerare gäller det att vara fortsatt försiktig och vaksam. Res inte om du upplever symptom eller känner dig sjuk. Då bör du stanna hemma, isolera dig och testa dig för covid-19. Att hålla avstånd är även fortsättningsvis en viktig faktor för att undvika att smitta och bli smittad.

Sällskap på allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar

Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning höjs från fyra till åtta personer.

Ett sällskap ska fortsatt hålla ett avstånd på 1 meter till andras sällskap. Det gäller både inomhus och utomhus.

Reglering av kvadratmeter

Reglerna för visst antal kvadratmeter per person i en verksamhets lokal eller område utomhus tas bort.

Annons

Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort.

Verksamheterna måste fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra. Ansvaret för att detta följs ligger både hos verksamheten och den enskilde individen.

Allmänna rådet om begränsning av åtta besökare vid en guidad visning tas bort.

Kommuners möjlighet att förbjuda tillträde till vissa platser upphävs

Kommuners möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå. Detta har varit ett verktyg för kommuner att använda för att begränsa trängsel på en plats dit allmänheten har tillträde. Detta kan vara exempelvis en park, en badstrand eller en parkeringsplats, och som kan leda till ytterligare smittspridning i ett läge där smittspridningen är hög.

”Det är positivt att vi kan lätta på restriktionerna ännu mer, men umgås gärna utomhus så mycket som möjligt i sommar och tänk på att fortsätta hålla avstånd till andra och att undvika trängsel.”
Anders Tegnell
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons