Annons

Nostalgiloppis och plantförsäljning i Lundastugan

Den 10 maj hälsar Kastlösa hembygdsförening besökare välkomna till Lundastugan mitt på dagen. De har tidigare medverkat under Öland Spirar, men i år är det även nostalgiska nyheter på programmet.
Kastlösa • Publicerad 4 maj 2024
Allt som ses på nostalgiloppisen utanför Lundastugan är mer än 50 år.
Allt som ses på nostalgiloppisen utanför Lundastugan är mer än 50 år.Foto: Andreas Yngvesson

Kastlösa socken ligger på sydvästra Öland med den bördiga Mörbylångadalen och Kalmarsund i väster och det stäppliknande Stora Alvaret i öster. Kastlösa är socknens största by och ligger knappt en mil söder om centralorten Mörbylånga. Lundastugan är en gammal sjömansgård på Lunda malm i Kastlösa socken.

– Under Öland Spirar har vi öppet hus, anordnar växtförsäljning och en nostalgiloppis där. Det kommer vara prylar från Lundastugan och även saker som våra medlemmar har hittat i våra egna hem. Allt som vi har på nostalgiloppisen ska vara mer än 50 år gammalt, säger Ingrid Liesén från styrelsen i Kastlösa Hembygdsförening.

Annons

Lundastugan är en av de bäst bevarade malmställena av sydöländsk typ som finns kvar. Gården är en miniatyr av en kringbyggd öländsk gård och består av boningshus, sommarkök, fähus, jordkällare samt toalett och förråd. Boningshuset är uppfört i trä medan övriga byggnader är uppförda i kalksten. Vi vet numera att gården var bebodd redan 1794. Gården ägs av Kastlösa hembygdsförening.

– Lundastugen håller på att renoveras av oss i föreningen, sen så får vi god hjälp av elever från Capellagården som studerar byggnadsvårdsutbildningen. Längs vandringsleden Penåsa - Tingstad flisor finns möjlighet till en avstickare till Lundastugan ifall man vill ta en promenad, säger Ingrid.

Vid en stätta cirka 3 kilometer från Penåsa viker du av från leden mot Tingstad flisor. Leden mot Lundastugan följer en gammal alvarväg som under blöta perioder delvis är vattendränkt. Här finns dock möjlighet att runda vatten för att komma vidare.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons