Annons

Nöjda med festivalen trots utebliven publiksuccé – Klart med fem år till

Den stora publiken hittade inte till Öland Mat- och Musikfestival men arrangörerna är nöjda ändå och har skrivit på ett femårigt avtal som säkrar festivalen som en långsiktig satsning.
BORGHOLM • Publicerad 1 juli 2019
Från matdelen av Öland Mat- och Musikfestival 2019.
Från matdelen av Öland Mat- och Musikfestival 2019.Foto: Carin Svensson
Festivalgeneralen Pelle Aldestam är väldigt nöjd med festivalen.
Festivalgeneralen Pelle Aldestam är väldigt nöjd med festivalen.Foto: ARKIV

Öland Mat- och Musikfestival blev ingen publiksuccé men arrangören och festivalgeneralen Pelle Aldestam är väldigt nöjd ändå.

– Det har varit väldigt bra och leveransmässigt så är allt över förväntan. Organisatoriskt är det svårt att få ihop ett sådant här evenemang men vi klarade alla delar med bravur. Kommunen, polisen och andra berörda parter är nöjda, säger Pelle Aldestam.

Annons

Hur ser du på att det inte blev någon publiksuccé?

– Det kom inte så mycket folk som vi hade hoppats på men vi nådde ändå vad vi hade satt som minimum. Vi visste att det var en tuff utmaning att lägga festivalen under en vecka som är väldigt lugn på Öland. Många var nog trötta efter midsommarhelgen och semesterperioden har inte riktigt startat.

– Det här var också första året och det handlar alltid om en inkörning. Utifrån detta tycker jag ändå att vi lyckades bra. Men vi kommer givetvis att utvärdera detta och se vad vi kan göra bättre för att locka ännu fler till nästa år.

Det har varit en del kritik mot att torget har varit avstängt...

– Det finns alltid de som har åsikter om nya saker och det var likadant när vi drog igång Kackelstugan, folk sa att det aldrig skulle gå.

Hur ser du på att flytta festivalen till hamnområdet?

– Jag gillar torget och tycker det gav festivalen en fin inramning men vi får se hur det blir nästa år, det är för tidigt att säga nu.

– Nu har vi ett år på oss att jobba med festivalen jämfört med tre månader vilket är en stor skillnad. Nästa vecka kommer vi att göra en utvärdering utifrån vad vi har lärt oss om de här dagarna, vilket är mycket. Det skedde inga fadäser, vi hade hoppats på klart fler besökare men annars är festivalen genomförd med bravur.

I måndags blev också klart att festivalbolaget Öland är bäst AB har tillsammans med Borgholms kommun, Borgholms cityförening, Framtid Borgholm och Kapelluddens Camping inlett ett samverkansprojekt som sträcker sig över fem år.

Därmed finns en långsiktig ambition och en konkret satsning på att utveckla festivalen till en årligt återkommande tradition och målet är på sikt att locka över 20 000 personer varje år.

Annons

– Öland Mat- och Musikfestival är ett oerhört bra initiativ och visar det bästa av Öland. Kommunen är mycket glada över detta initiativ av våra lokala företag, ett oerhört proffsigt arrangemang som berikar oss i en mellanperiod och inte minst lockar ungdomar till vår ö. Vi kommer att vara behjälpliga för att festivalen ska kunna vidareutvecklas och leva i många år, säger Jens Odevall, kommunchef på Borgholms kommun i ett pressmeddelande.

Festivalbolaget och Borgholms kommun kommer också ordna så att VM-semifinalen mellan Sverige och Nederländerna kommer att visas på storbildsskärm på torget.

– Det blir helt fritt för alla och vi ser det som ett tack för allt och som en vänlig gest till borgholmsbona. Det var väldigt bra stämning kvartsfinalen och det här kommer att bli roligt, säger Pelle Aldestam.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons