Annons

Nils är ny på topp tio-listan

Efter sex år som etta är Alice inte längre Sveriges mest populära flicknamn. Nu toppar Astrid listan av tilltalsnamn på nyfödda flickor. Bland pojkar är William nygammal etta – men Nils är den stora namnraketen i toppen.
Sverige • Publicerad 31 januari 2023
Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2022.
Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2022.Foto: Gunnel Persson

Under 2022 fick 579 pojkar tilltalsnamnet Nils, visar ny statistik från SCB. Det ger en sjundeplats på listan för nyfödda pojkar, vilket är tio placeringar högre än 2021.

– Det är första gången namnet Nils hamnar på topp tio-listan sedan SCB började publicera namnstatistik 1998. William har funnits med på topp tio-listan alla år sedan 1999 och toppat den nio gånger, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

Annons

Pojkarnas lista toppas av William, som var tvåa 2021.Namnstatistiken är registerbaserad och SCB kan inte svara på varför namn ökar eller minskar i popularitet. Men det är noterbart att namnet Nils popularitet ökade samma år som den svenske skridskostjärnan Nils van der Poel tog dubbla OS-guld, satte världsrekord och vann både Bragdguldet och fick Jerringpriset för.

Under 2022 gavs 603 nyfödda flickor tilltalsnamnet Astrid, vilket ger en knapp förstaplats på listan för nyfödda flickor före Maja, som gavs till 601 flickor.

– Astrid är ett namn som har klättrat de senaste åren. Det kom med på topp tio-listan första gången 2017, hamnade på nionde plats 2021, och toppar nu listan för första gången, säger Guadalupe Andersson.

De senaste årens ohotade etta bland flicknamnen, Alice, hamnar först på åttonde plats 2022.

Här saknas innehåll

– Alice har varit väldigt populärt under lång tid. Namnet kom med på topp tio-listan år 2005 och har sedan dess toppat den tio gånger. Bland annat i sex år i följd fram till i fjol. Men under 2022 fick nästan 22 procent färre flickor tilltalsnamnet Alice än 2021.Procentuellt ökade Ronja och Leona mest bland flickorna i fjol.

– Men inget namn ökade mer i popularitet än Ture, som gavs till 54 procent fler pojkar i fjol än 2021.

Namnen som minskade mest i popularitet var Emilia för flickor och Sigge för pojkar.

Nästa år upphör SCB att publicera namnstatistik. Beslutet är en konsekvens av ett pressat ekonomiskt läge där SCB måste prioritera framställning och publicering av officiell statistik. Den officiella statistiken regleras i lagen, och det är regeringen som beslutar om vilka ämnesområden och statistikområden som det ska finnas officiell statistik för.

Fakta

Tilltalsnamn till nyfödda 2022, topp tio:

1. Astrid och William

2. Maja och Liam

3. Alma och Noah

4. Vera och Hugo

5. Freja och Oliver

6. Leah och Lucas

7. Ella och Nils

8. Alice och Matteo

9. Selma och Valter

10. Lilly och August

Tilltalsnamn till nyfödda 2022, topp tio:

I Kalmar län var de vanligaste tilltalsnamnen för nyfödda under 2022 Vera och Adam. Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2022. Eftersom anmälan om förnamn för barnet ska göras till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse ingår nyfödda under 2022 och slutet av 2021 i statistiken.

” Inget namn ökade mer i popularitet än Ture, som gavs till 54 procent fler pojkar i fjol än 2021.”
Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons