Annons

När det spirar trots allt

Det ser hårt och ogästvänligt ut. Men mitt i alltihop finns det något mer, något levande.
Publicerad 10 september 2023
Våra vackra stenar som vi kan njuta av i alla väder och årstider, och växter med lite krav kan hitta sin plats där.
Våra vackra stenar som vi kan njuta av i alla väder och årstider, och växter med lite krav kan hitta sin plats där.Foto: Maggan Sigfridsson

Sten på sten. Men mitt i allt det grå dyker de ändå upp, de överraskande tecknen på att det finns något mer. Liv, växt, möjligheter som vi inte alls trodde kunde finnas.

Maskrosbarn kallas de ibland. Människor som överlever mot alla odds. När livet är hårt och otillgängligt. Där stenarna hopas och tar över och förutsättningar för liv är så ringa. Men då det helt plötsligt spirar av någonting som är starkare. Livet.

Annons

En vän som betyder något alldeles extra, en lärare, en morfar, en granne. De kan vara räddningen och göra så att maskrosbarnet kan spira och slå ut i full blom.

”Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha.”
H C Andersen, 1805 -1875, dansk författare.

Ibland hör vi talas om människor som får leva ett hårt liv, svårt att ta sig ur, i en miljö där livet får stå på undantag.

Men...

...vid något tillfälle och av någon anledning kan det förändras. När näringen och syret når fram till fröet som ligger och väntar på att få vakna till liv. Den näringen och det syre som du och jag kan få vara där det i övrigt syns hårt och otillgängligt.

Ta chansen!

Du går icke ensam

Om bland tusen stjärnor

någon enda ser på dig

tro på den stjärnans mening

tro hennes ögas glans.

Du går icke ensam.

Stjärnan har tusen vänner:

alla på dig skåda,

skåda för hennes skull.

Lycklig du är och säll.

Himlen dig har ikväll.

Carl Jonas Love Almqvist, 1793-1866

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons