Annons

Någonstans, någon gång

Det är så litet vi vet. Vi kan fundera, planera, sortera och organisera. Men livet är ändå så osäkert, så oförutsägbart.
Publicerad 7 augusti 2022
På norra Öland sträcker sig den smala stigen mot den blånande horisonten. Vad finns därborta – kanske ett möte. Planerat eller oplanerat. Någonstans någon gång skall vi ändå ses.
På norra Öland sträcker sig den smala stigen mot den blånande horisonten. Vad finns därborta – kanske ett möte. Planerat eller oplanerat. Någonstans någon gång skall vi ändå ses.Foto: kvarnstrome

– Vi måste ses, det var ju så länge sedan!

De orden säger vi gärna till varandra, som en hälsning om att vi bryr oss om varandra. Vi vill behålla den vänskap och gemenskap som vi har. Det gäller vänner, familj och bekanta som vi kanske bara har träffat några enstaka gånger.

Annons

– Vi måste ses och prata om hur vi har det! Någon gång måste vi hitta en tid då vi kan ses!

Men det finns så mycket som kommer emellan. Arbete, hem och hus, familjeplikter av skilda slag, kanske hälsan sätter hinder i vägen. Eller orken. Än en gång hör vi av varandra på telefon eller sms.

– Vi måste ses!

Så går dagarna och veckorna, månaderna och kanske till och med åren. Kanske finns tanken kvar, att vi skall träffas och komma närmare varandra. Kanske har glömskan kommit emellan. Det blev aldrig av. Det blev för sent.

”Räkna din ålder i vänner och minnen, inte i år.”
Albert Camus, fransk författare och filosof, 1913-1960.

Det finns de som håller ut. De som inte tröttnar på att höra av sig även om återkopplingen är dålig. Kanske är du en av dem. Du skall veta att du behövs. Din uthållighet gör någon annan glad. Din uthållighet med en kortare eller längre hälsning är värdefull. Och dem som du inte tröttnar att höra av dig till – en dag, någon gång, blir det kanske uppenbarat också för dem hur värdefullt det är med vänner som orkar hålla kontakten och hälsningarna blir besvarade.

Ingen av oss vet vad som finns bortom här och nu. Just därför får vi ta vara på stunden som vi har nära oss. Inte bara planera och organisera för det som ligger längre fram, för ”någonstans någon gång”. Utan också ta tag i nu:et och se varandra här och nu.

Ingen vet vad som finns därborta. Horisonten kan vara öppen, vi kan hoppas, vi kan tro, vi kan längta och sätta upp långsiktiga mål. Att längta och se fram mot något som skall hända, det är både spännande och roligt.

Men det är här och nu som gäller, det kommer vi aldrig ifrån!

Närvaro

För allt du aldrig berättar

har jag förtvivlat

har jag längtat

dina känslors kraft

dina händers rörelse

dina blickars sökande

det är frånvaron som tär

som tär sönder

här och nu

var är du?

Tobias Hedlund

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons