Annons

”Mystiska” ryska störningar påverkar flyg kring Öland: ”I värsta fall olyckor”

Kraftiga GPS-störningar i flera dagar senaste tiden. Återkommande rysk påverkan – kan få stora konsekvenser för flygplan och fartyg.
– Att skapa en atmosfär av hot och en känsla av hjälplöshet i samhället är utan tvekan ett av de mål som Ryssland strävar efter.
Öland/Östersjön • Publicerad 11 mars 2024
Senaste omfattande GPS-störningarna sm bland annat påverkar militär- och civilflyg var 1-3 mars. Röd markering innebär högt irritationsmoment.
Senaste omfattande GPS-störningarna sm bland annat påverkar militär- och civilflyg var 1-3 mars. Röd markering innebär högt irritationsmoment.Foto: gpsjam.org, Arkiv

Under flera dagar var det kraftiga störningar av GPS-signaler längs Natos östra gräns mot Ryssland, upp mot södra Öland. Störningarna var framför allt omfattande 1-3 mars enligt kartorna från gpsjam.org, men förekom även 4-5 mars.

Störningarna beskrivs som mystiska och ska ha ägt rum kring känsliga och strategiska platser, något som fått västerländska regeringar, transportmyndigheter och militärer att slå larm enligt Newsweek hänvisar källor inom Nato och Expressen.

Annons

– Att skapa en atmosfär av hot och en känsla av hjälplöshet i samhället är utan tvekan ett av de mål som Ryssland strävar efter, säger en tjänsteman inom det polska försvarsdepartementet till Newsweek.

GPS-störningar har varit ett återkommande problem. Enligt Litauens försvarsdepartement har det varit en märkbar ökning av störningarna sedan kriget i Ukraina bröt ut 2022.

I januari rapporterade SVT att det uppstått framför allt nattetid över södra Sverige och sydöstra Östersjön. Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) analyserar GPS-störningarna:

– Vi har gjort den typen av iakttagelser tidigare i samband med ryska militära övningar, sa Thomas Nilsson, chef för Must i början på januari till SVT.

Än så länge beskrivs det som ett irritationsmoment. Men störningarna kan få stora konsekvenser, bland annat kan flygplan verka befinna sig på helt fel plats. Thomas Nilsson på Must varnar för att det kan leda till tillbud och i värsta fall olyckor.

– Det är allvarligt eftersom stora delar av det civila samhället, inte minst civila luft- och sjöfarten är beroende av GPS-systemet.

Luftfartsverket, LFV, har fått in rapporter från piloter – men man betonar att det inte har påverkat flygledning eller flygsäkerhet utan att det finns en rad olika backup-system.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons