Annons

Musikprofilen i snökaoset: Hjälte för mängder av stockholmare – ”Hade aldrig hänt på Öland”

Först räddade öländske konsertarrangören stockholmarna som fastnat i snön med ”Världens bästa bil” en hel dag – nu driver han med dem…
– Jag vill tacka alla stockholmare med dåligt omdöme. De låg överallt, det var som armagedon.
Stockholm/Öland • Publicerad 10 mars 2023 • Uppdaterad 13 mars 2023
Kackelstugans Pelle Aldestam drog upp stockholmare i snökaoset med sin otroliga bil (höger) som till och med har snorkel.
Kackelstugans Pelle Aldestam drog upp stockholmare i snökaoset med sin otroliga bil (höger) som till och med har snorkel.Foto: Joacim Andersson, Privat

– Det började med att mitt träningspass hos sjukgymnasten höll på att bli inställt eftersom han var insnöad. Då sa jag till honom att jag kommer och hämtar, säger musikprofilen.

Lättare sagt än gjort, för det låg 60 centimeters snö i fyra kilometer ute på Ingarö där han bor deltid. Men Pelle Aldestam sitter inne på en bil som byggd för undergången – en Toyota Landcruiser. Med fyrhjulsdrift, V8-motor och snorkel framtill som gör det möjligt att köra genom högt vatten – samt vinterdäck såklart.

Annons

– Den är ungefär som en bandvagn. Vi har den när vi kör ölsafari med Kackelstugan. Det är världens bästa bil men den är överdimensionerad 99,9 procent av tiden.

Här saknas innehåll

Men nu var den till mängder av stockholmares räddning. För efter att ha plockat upp sin PT så började Pelle Aldestam dra upp bil efter bil som fastnat i snökaoset.

– De låg överallt, det var som armagedon.

Fem bilister fick hjälp på förmiddagen.

– Jag fick välja ut de mest kritiska. De grät av glädje – och av sorg för att deras bilar gått sönder.

Efter gympasset var det dags igen. Pelle Aldestam vaskade hela arbetsdagen och körde runt som barmhärtig samarit ihop med sin PT.

– Det var otroligt roligt, jag känner inte ens karln. Folk undrade ju om de skulle swisha men vi gjorde det bara som en kul grej.

Fem fordon till drog de upp på eftermiddagen, däribland en stor lastbil.

– Det var 200 meter kö bakom. Han tyckte nog det var lite pinsamt. Men med låg växel, rätt däck och världens bästa bil så går det att dra upp lastbilar, haha.

Han blev även räddare i nöden för 10-12 ungdomar som inte kom hem på grund av inställda bussar. Men en del stockholmare var helt enkelt utom räddning…

Annons

– En röd bil vi drog upp såg vi igen 100 meter senare när den kört i diket igen. Då körde vi faktiskt förbi, han behövde nog lära sig en läxa, haha.

”Jag tänker i alla fall att min karma borde ligger rätt bra till nu.”
Pelle Aldestam

Efter dagens bedrift så skickade han en gliring på Instagram: ”Vill tacka alla stockholmare med dåligt omdöme, framhjulsdrift och blanka torra vinterdäck för den bästa onsdagen på länge. Kramis”

– Det här hade aldrig hänt på Öland, konstaterar Pelle.

– Ska man vara allvarlig så blir det ett rätt allvarligt problem, att utryckningsfordon och hemtjänst inte kommer fram för att det ligger massa stockholmare i vägen med sina bilar.

Vad är ditt bästa tips till stockholmare, och kanske någon enstaka ölänning, vid vinterväglag?

– Stanna hemma för gud skull. Hur i all väder kan man missa att ovädret kommer när nyheterna har rapporterat om det mer de senaste två dagarna än om Nato-ansökan.

Har de ringt från Svenska hjältar-galan än?

– Hahaha, det hade varit något att komma med där efter att ha hånat stockholmare! Jag tänker i alla fall att min karma borde ligger rätt bra till nu.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons