Annons

Motordag med mängder av rariteter

Entusiastmotordagen på Solliden blev en magnifik uppvisning med en stor bredd av de utställda fordonen. Här visades alltifrån vardagsbilar och exklusiva sportbilar till extrema hembyggen, hot rod–bilar och en dragster med 2 000 hästkrafter.
Solliden • Publicerad 9 augusti 2022 • Uppdaterad 12 augusti 2022
Rolf Skoggström från Växjö med sin magnifika Mercedes Benz 300 SL från 1955, en raritet som byggdes i endast 1371 exemplar. Den har en viss ölandsanknytning genom dottern Carina som driver Gröndals camping i Köpingsvik tillsammans med maken Micke.
Rolf Skoggström från Växjö med sin magnifika Mercedes Benz 300 SL från 1955, en raritet som byggdes i endast 1371 exemplar. Den har en viss ölandsanknytning genom dottern Carina som driver Gröndals camping i Köpingsvik tillsammans med maken Micke.Foto: Rolf Nilsson

Motordagen invigdes av evenemangets samordnare Ulf Olsson som höll ett kort och humoristiskt anförande och lämnade därefter mikrofonen till kung Carl Gustaf med orden: Nu är det dags för fastighetsägaren att komma till tals!

Monarken, som är en stor motorentusiast, uttryckte sin stora glädje över arrangemanget och gav senare vid prisutdelningen en stor eloge till Ulf Olsson och hans funktionärer och avslutade med orden: Det här ju ett förbaskat trevligt evenemang, så, på återseende.

Annons

Kungen är, vilket kanske inte alla känner till, mycket intresserad av gamla tändkulemotorer och efter invigningen skyndade han och drottningen till platsen där hans egen tändkula hade värmts upp inför start av maskinisten Birger Lindström från Mörbylånga.

Kungen följer intresserat uppstarten av sin egen tändkulemotor.
Kungen följer intresserat uppstarten av sin egen tändkulemotor.Foto: Rolf Nilsson
En belåten kung tackar maskinisten Birger Lindström för ”tändkuleshowen”.
En belåten kung tackar maskinisten Birger Lindström för ”tändkuleshowen”.Foto: Rolf Nilsson

Det tunga svänghjulet drogs igång av Kjell Jonasson från Sollidens parkförvaltning och sedan kunde man höra det karakteristiska dunkandet från motorn. Och det uppskattades av kungen som tog upp en applåd.

En brittisk klassiker, en Rover 75 P4 från 1955. ägd av Tommy Nilsson i Köpingsvik
En brittisk klassiker, en Rover 75 P4 från 1955. ägd av Tommy Nilsson i KöpingsvikFoto: Rolf Nilsson
Mirjam och Göran Eriksson från Borgholm tar en matpaus vid sin Renault 4L, även kallad Skrytbilen.
Mirjam och Göran Eriksson från Borgholm tar en matpaus vid sin Renault 4L, även kallad Skrytbilen.Foto: Rolf Nilsson
Willys Overland Coupé från 1939 är en udda amerikanare, här ombyggd till dragracingbil med stor V8 och kompressor.
Willys Overland Coupé från 1939 är en udda amerikanare, här ombyggd till dragracingbil med stor V8 och kompressor.Foto: Rolf Nilsson
Dodge Viper är en riktig muskelbil med en V10–motor. Den ägs av Janne Bergqvist från Stockholm, som även är fastighetsägare i Borgholm.
Dodge Viper är en riktig muskelbil med en V10–motor. Den ägs av Janne Bergqvist från Stockholm, som även är fastighetsägare i Borgholm.Foto: Rolf Nilsson
En bil som, naturligtvis, drog många blickar till sig var denna McLaren 570 GT från 2017.
En bil som, naturligtvis, drog många blickar till sig var denna McLaren 570 GT från 2017.Foto: Rolf Nilsson
En härligt rostig VW-buss från 1952 med initialer på dörren som skvallrar om att den en gång gjort tjänst vid Statens Järnvägar.
En härligt rostig VW-buss från 1952 med initialer på dörren som skvallrar om att den en gång gjort tjänst vid Statens Järnvägar.Foto: Rolf Nilsson
I betydligt finare och nyrenoverat skick var denna VW Pickup från 1965.
I betydligt finare och nyrenoverat skick var denna VW Pickup från 1965.Foto: Rolf Nilsson
Chevrolet Bel Air Nomad är något så ovanligt som en amerikansk tvådörrars herrgårdsvagn.
Chevrolet Bel Air Nomad är något så ovanligt som en amerikansk tvådörrars herrgårdsvagn.Foto: Rolf Nilsson
Efter prisutdelningen tog kungaparet en sväng genom Borgholm med motormonarkens Shelby 350 GT.
Efter prisutdelningen tog kungaparet en sväng genom Borgholm med motormonarkens Shelby 350 GT.Foto: Rolf Nilsson

Efter prisutdelningen körde flera av bilarna i kortege genom Borgholm, ledda av kungaparet i motormonarkens Shelby 350 GT. Och de som upptäckte vem som satt bakom ratten sträckte naturligtvis hals. Så till exempel en engelskspråkig dam som skulle gå över Hamnvägen och förtjust utropade: Oh, my god, it´s the King!

Det har inte varit helt lätt att göra ett litet urval bland de drygt 500 bilarna för en plats i tidningen, men här följer ett collage av några som stack ut på olika sätt.

Rolf Nilsson
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons