Annons

Covid-19: Mörbylånga kommun går upp i stabsläge

Mörbylånga kommun har beslutat att ta nästa steg i hanteringen av covid-19 genom gå upp i stabsläge.
– Det är mer effektivt än att alla ska springa på samma bollar, säger kommundirektör Ann Willsund.
Mörbylånga kommun • Publicerad 15 april 2020
Stabsläge är mer effektivt än att alla springer på samma bollar, menar kommundirektör Ann Willsund.
Stabsläge är mer effektivt än att alla springer på samma bollar, menar kommundirektör Ann Willsund.Foto: Natalia Johansson

Sedan den 12 mars har Mörbylånga kommuns krisorganisation varit aktiverad med anledning av smittspridningen av det nya coronaviruset, covid-19. Den 31 mars aktiverades krisledningsnämnden och nu tar kommunen nästa kliv i hanteringen av covid-19 när man kallar in krisstaben.

Krisstaben har delats in i stabsgrupper som arbetar med olika ansvarsområden. Områdena är personalförsörjning, logistik och material, oro internt och externt samt prioritering verksamheter. Utöver stabsgrupperna finns även krisledningsgruppen och en strategigrupp.

Annons

– Nu är det viktigt att vi tänker på uthålligheten eftersom det här tillståndet kommer att fortsätta ett bra tag till. Vi behöver även planera långsiktigt och strategiskt för livet efter coronapandemin, och då tror vi att arbetet i stabsgrupper är rätt väg att gå och mer effektivt än att alla ska springa på samma bollar, säger Ann Willsund, kommundirektör.

Stabsgrupperna kommer kontinuerligt att rapportera till krisledningsgruppen. Målet med stabsarbetet är att minska och begränsa smittspridningen, att medarbetare och medborgare ska känna sig trygga och välinformerade i kommunens situation och arbete, att samhällsviktig verksamhet upprätthålls inom det kommunala uppdraget samt att skyddsutrustning, lokaler och transporter fungerar som de ska.

– En viktig punkt för oss är personalförsörjningen. En av stabsgruppen kommer att genomföra en kartläggning av befintlig arbetskraft och planera för nyrekrytering. De kommer även att planera för introduktion av nya medarbetare och stötta verksamheterna att genomföra sitt grunduppdrag vid måttligt eller stort personalbortfall. Våra medarbetare är vår största tillgång och resurs, säger Ann Willsund.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons