Annons

Mittlandsgården bygger ny hållbar gårdsbutik – Öppen gård under skördefesten

Under skördefesten får besökarna vid Mittlandsgården se hur det satsas på en hållbar framtid. Den blivande gårdsbutiken växer fram och här kan man se både solcellsanläggningen och mångfaldsdammen.
Törnbotten • Publicerad 26 september 2023
Provsmakning av honung från Mittlandsgården.
Provsmakning av honung från Mittlandsgården.Foto: Privat

– Under hela skördefest har vi öppen gård med försäljning av våra produkter som fårskinn, honung och hantverk. Dessutom grönsaker och styckdetaljer av får och lamm. Du kan också provsmaka vår unika honung och se när fåraherden klipper får. Vi erbjuder fårkorv och kokkaffe tillagat på öppen eld och lördag och söndag har vi bjudit in Explore Småland för att laga mat här, säger Caroline Kindblom Landtmanson som driver gården tillsammans med Magnus Landtmanson.

I samband med att ägarna tog över mark 2022 bestämde de sig för att förverkliga en dröm, att skapa en mötesplats för besökarna. Den nuvarande gårdsbutiken är liten och inte vinterbonad och det fungerar inte så bra när de har öppet året runt.

”Under skördefesten har vi öppet här på gården och då finns också möjlighet att gå runt och titta och få veta mer om vårt hållbarhetsarbete”
Caroline Kindblom Landtmanson
Annons

Den nya butiken byggs med hållbarhet i fokus.

– En hel del material är återbruk, en del är lokalt och vi väljer så hållbara alternativ vi kan, både när det gäller miljövänligt och livslängd. Panelen är till exempel bränd i stället för oljad eller målad (en japansk metod) och vi anlitar alltid hantverkare och leverantörer i närområdet, säger Caroline.

Under skördefesten är det försäljning av produkter som fårskinn, honung och hantverk. Dessutom grönsaker och styckdetaljer av får och lamm.
Under skördefesten är det försäljning av produkter som fårskinn, honung och hantverk. Dessutom grönsaker och styckdetaljer av får och lamm.Foto: Privat

Intill gårdsbutiken anläggs en mångfaldsdamm som fyller fler funktioner - att skapa en attraktiv miljö för besökare och öka den biologiska mångfalden samt att samla upp regnvatten för att kunna använda en del i odlingarna. Dammen är 42 meter över havet. Ägarna har också installerat en solcellsanläggning för att kunna vara självförsörjande på el och även sälja överskottet.

Tomater finns att köpa på Mittlandsgården.
Tomater finns att köpa på Mittlandsgården.Foto: Privat

I byggnaden med gårdsbutik ska deras egna produkter säljas såsom fårskinn, honung, hantverk, egenodlade grönsaker och lite styckdetaljer. Det finns också utrymme för ett mindre kontor för allt pappersarbete, samt en ateljé eller kurslokal.

– Vi har många tankar om hur vi ska utveckla vår verksamhet men allt är inte klart ännu. Under skördefesten har vi öppet här på gården och då finns också möjlighet att gå runt och titta och få veta mer om vårt hållbarhetsarbete, säger Caroline Kindblom Landtmanson.

Mittlandsgården hittas på Törnbottenvägen 68, mellan Algutsrum och Törnbotten.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons