Annons

Vrakplundrare togs på bar gärning utanför Öland – döms för grovt fornminnesbrott

Fyra män mellan 57 och 70 år gamla döms för flera fall av grovt fornminnesbrott efter att ha dykt vid vrak och tagit upp saker från dessa.
Männen döms till villkorliga domar och tre av dem till samhällstjänst.
Östersjön • Publicerad 30 september 2022
Bärgningen av järnkanonen - som hittades vid husrannsakan - filmades. Filmen ingår i bevismaterialet.
Bärgningen av järnkanonen - som hittades vid husrannsakan - filmades. Filmen ingår i bevismaterialet.Foto: Ur Polisens förundersökning

De fyra männen, som kommer från norra Kalmar län, stod åtalade för en rad dykningar vid olika skeppsvrak mellan 2013 och 2020. Vraken är klassade som fornlämningar och flera av dem ligger utanför Ölands östra kust.

Utredningen mot männen drog igång efter att de tagits på bar gärning av Kustbevakningen den 10 juli 2020. De dök då vid ett vrak utanför Kårehamn, och hade i strid med lagen plockat upp ett block, en jungfru och en träring.

Annons

Vid husrannsakan som sedan följde på land hittades en mängd föremål, däribland en järnkanon daterad till 1600-talet. Den ska ha stulits från ett vrak vid Örö Sankor utanför kusten mellan Västervik och Misterhult.

En mindre signalkanon som också hittades ska komma från det så kallade Stefansvraket utanför Öland. Vidare beslagtogs ett antal lerkrus, kritpipa, träföremål och glasskivor. Sammanlagt hittades 100-tals föremål som tros ha plockats upp ur havet i männens ägo.

Kammaråklagare Magnus Ling menade när Ölandsbladet pratade med honom i samband med åtalet att det handlade om grova fornminnesbrott.

Järnkanonen som hittades i männens ägo.
Järnkanonen som hittades i männens ägo.Foto: Ur Polisens förundersökning

– Min bedömning är att brotten ska bedömas som grova. Det förstör ju mycket när man river runt i vraken och tar bort en massa föremål. Och exempelvis den här järnkanonen kommer ju att förstöras på land om den inte konserveras på ett korrekt sätt.

Och Kalmar tingsrätt gör delvis samma bedömning.

Männen döms samtliga för grovt fornminnesbrott, men frikänns också på en rad åtalspunkter.

Den yngsta mannen fälls för fem fall av grovt fornminnesbrott och frikänns från tre. Han döms till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst.

Två av männen fälls för tre fall av grovt fornminnesbrott och frias från fyra. Båda får villkorlig dom och samhällstjänst i 200 respektive 240 timmar.

Den fjärde mannen fälls för medhjälp till grovt fornminnesbrott och döms till villkorlig dom och 70 dagsböter.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons