Annons

Miljontals lösenord läckta – Kolla här om du har drabbats

Miljontals lösenord har läckt och ölänningar riskerar att drabbas av intrång från cyberkriminella.
Öland • Publicerad 25 januari 2024
Miljontals lösenord har läckt och ölänningar riskerar att drabbas av intrång från cyberkriminella.
Miljontals lösenord har läckt och ölänningar riskerar att drabbas av intrång från cyberkriminella.Foto: Milan_Jovic

Enligt David Jacoby, frilansande it-säkerhetsexpert, läckte för två veckor sedan cirka 70 miljoner lösenord varav 25 miljoner är sådana konton som tidigare inte förekommit i läckor.

– Till slut hamnar det här ute i det publika internet. Och det är då det blir farligt på riktigt för då hamnar det i händerna på nästan alla cyberkriminella där ute, säger Jacoby till Sveriges Radio.

Annons

Enligt Jacoby riskerar nu sociala medier-konton, streamingkonton och spelkonton att utsättas för intrångsförsök. Han nämner Spotify och Netflix som två exempel, där det finns ekonomisk vinning.

Den som oroar sig över att ha fått sina uppgifter läckta kan besöka sajten Have I been pwned för att kolla om ens mejladress förekommit i några kända läckor.

IT-experter råder allmänheten att ha olika lösenord på olika tjänster samt att använda tvåstegsverifiering för att undvika att få sitt konto kapat.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons