Annons

Michael odlar sitt eget snus

– Jag har en passion för snus och tobak, gamla seder och svensk tobakshistoria säger Michael ”Nybonnen” Axelsson.
Han har i år för första gången sin egen tobaksodling på en liten åker vid sitt och sambon Marianne Sörenséns hus i Lindby.
Lindby • Publicerad 7 augusti 2018
Peter Lindqvist, Michael Axelsson och hans sambo Marianne Sörensén trivs med att odla tobak. ”Jag har alltid varit sådan att jag vill prova och göra saker själv och även ta vara på gammal kunskap innan den försvinner” säger Michael.
Peter Lindqvist, Michael Axelsson och hans sambo Marianne Sörensén trivs med att odla tobak. ”Jag har alltid varit sådan att jag vill prova och göra saker själv och även ta vara på gammal kunskap innan den försvinner” säger Michael.Foto: Carin Svensson

Han berättar att han är med i ett nätverk för odlare och snusmakare och att han visar och berättar om sitt odlande i sin Youtube-kanal. Det historiska i fråga om svenska seder och bruk kring tobak och snus intresserar honom mycket och han förklarar att innan det statliga stödet för tobaksodling drogs in på 1960-talet så odlades det tobak i hela Sverige.

– Vi var självförsörjande på snus och cigarrer och alla skulle ha sin egen ”tobakslycka” (så kallades den egna odlingen, reds anm.) som helst skulle kunna ses från köksfönstret, säger Michael.

Michael Axelsson och sambon Marianne Sörensén vill försöka vara självförsörjande och har därför bland annat också höns, som trivs väldigt bra i skuggan bland tobaksplantorna.
Michael Axelsson och sambon Marianne Sörensén vill försöka vara självförsörjande och har därför bland annat också höns, som trivs väldigt bra i skuggan bland tobaksplantorna.Foto: Carin Svensson
Annons

Nu är det inte så många som håller på med tobaksodling men Micke tror att det är på väg att vända och att ”explosionen” i det sammanhanget är på gång.

– Och jag vågar nog vara så kaxig så att jag kan säga att det här är Ölands största tobaksodling sedan 1960-talet, säger han.

Han försådde 500 tobaksplantor av åtta olika sorter i mars i år. I maj vågade han sätta ut dem i landet, han väntade ganska länge med det eftersom plantorna inte tål frost.

Tobak korspollinerar sig självt och Micke hoppas att han ska få fram en Lindby-variant som trivs särskilt bra just där. De som är särskilt livskraftiga låter han blommorna sitta kvar på, för att kunna fortsätta odla med dem. Annars rycker han bort de blommor och tjuvskott han ser för att plantan ska ha kraft att fortsätta växa sig stor. Just i år sätts dessutom plantorna, liksom all annan odling, på tuffa prov i och med extremtorkan.

– Det är bara trehundra plantor kvar av de femhundra vi planterade, säger han.

Det kan ändå bli en hel del snus med tanke på att Micke räknar med att få ut ungefär två dosor per planta. Men än är det ett bra tag kvar tills han får avnjuta sitt egenodlade och egentillverkade snus. Först ska tobaksbladen skördas, vilket är en process som pågår från omkring maj till september. Micke förklarar att man alltid börjar att plocka bladen som sitter längst ner på plantan och sedan jobbar sig uppåt. Det är endast de blad som börjat tappa sin gröna färg och bli lite gula som är färdiga att plocka.

– Klorofyllet kan annars göra så att snuset inte smakar som det ska, säger Micke.

Även jordmån, lagring och själva snustillverkningen påverkar smaken och dessutom finns det ju förstås en mängd olika sätt att smaksätta snus på. Svartpeppar och whiskey är två favoriter som Micke och hans kompis Peter Lindqvist nämner. Peter är också snusodlare, han är från Finland men har sommarviste i Lindby. Han berättar att i Finland finns det bara två sätt att få tag på snus, att göra eget eller att vända sig till den svarta marknaden. Han gör sitt eget och odlar för fjärde sommaren i rad.

Efter att ha plockat bladen lägger Micke dem i en hög under en handduk för att påskynda att det gröna försvinner, han plockar om bladen flera gånger per dag för att det inte ska uppstå fukt eller mögel på dem. När de sedan har uppnått rätt gula färg är det dags att hänga dem på tork och där får de hänga ganska länge innan de så småningom läggs i papperslådor för ytterligare lagring. Uppemot ett år tar det innan det kan bli snus av de stora gröna bladen på tobaksplantorna.

Tobaksplantorna gör sig även som altandekoration.
Tobaksplantorna gör sig även som altandekoration.Foto: Carin Svensson
I en hög under en handduk påskyndas den process som gör bladen gula.
I en hög under en handduk påskyndas den process som gör bladen gula.Foto: Carin Svensson
När rätt gula färg har uppnåtts ska alla bladen hängas på tork.
När rätt gula färg har uppnåtts ska alla bladen hängas på tork.Foto: Carin Svensson
Tobaksblad i olika stadier av torkning.
Tobaksblad i olika stadier av torkning.Foto: Carin Svensson
De färdigtorkade tobaksbladen lagras i pappkartonger.
De färdigtorkade tobaksbladen lagras i pappkartonger.Foto: Carin Svensson
Till sist ska bladen malas till mjöl för att kunna bli snus. Michael är glad att han hittade den här gamla spannmålskvarnen på en auktion.
Till sist ska bladen malas till mjöl för att kunna bli snus. Michael är glad att han hittade den här gamla spannmålskvarnen på en auktion.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons