Annons

Mer vindkraft på gång: Vill bygga nya verk i Kalmarsund

Mellan 2000 och 2018 fanns sju vindkraftverk i Kalmarsund utanför Degerhamn. Nu planeras 17 nya på samma område.
Degerhamn • Publicerad 12 november 2021 • Uppdaterad 13 november 2021
Visualisering av hur vyn från en plats mellan Degerhamn och Grönhögen kan bli med de nya vindkraftverken.Foto: Marcon Windpower AB

Ölandsbladet har nyligen skrivit om två stora vindkraftparker som planeras byggas ute i Östersjön mellan Öland och Gotland. Där handlar det om över 200 vindkraftverk per park och sammanlagt troligen över 500 totalt.

Nu är det fler vindkraftverk på gång, fast inte alls lika många. Det handlar om 17 nya verk utanför Degerhamn. På samma område där det mellan 2000 och 2018 fanns sju vindkraftverk under namnet Utgrunden.

Annons

Kortaste avstånd till fastlandet från projektområdet är ungefär 9 kilometer och till Öland är det cirka fem kilometer. De närmaste orterna på fastlandet respektive Öland är Bergkvara och Degerhamn.

Företaget som vill bygga de nya verken heter Marcon Windpower AB och de har i många år varit på gång med att bygga vindkraftverk i Kalmarsund. Men det har inte blivit av förrän nu då de skickat ut samrådshandlingar om planerna.

Området som företaget Marcon Windpower AB planerar att bygga nya vindkraftverk på.Foto: Marcon Windpower AB

Projektet är en utveckling och modernisering av bolagets tidigare projekt Utgrunden 2 som aldrig blev av.

Tidigare fanns alltså sju verk som vart och ett hade en effekt på 1,5 MW. De som nu planeras antas ha en uteffekt på ca 15-20 MW och vindkraftsparken beräknas kunna producera ca 1,2 terrawattimmar per år.

17 verk med en totalhöjd på upp till 275 meter är planen och de ska vara belägna i nära anslutning till farleden som sträcker sig genom Kalmarsund. Anslutande elkablar planeras att förläggas från norra projektområdets ände in till Bergkvara hamn Elanslutning till Öland är också möjlig.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons