Annons

Med våfflor och rosé vill de göra den öde industritomten till en oas

En matvagn på en öde industritomt utan rinnande vatten. För Thomas och Camilla blev begränsningarna vägen till ett helt nytt koncept: våfflor och rosé.
Löttorp • Publicerad 9 augusti 2023 • Uppdaterad 11 augusti 2023
Camilla och Thomas Schelin har sedan juni serverat våfflor och rosé på den öde industritomten i Löttorp.
Camilla och Thomas Schelin har sedan juni serverat våfflor och rosé på den öde industritomten i Löttorp.Foto: Ylva Hallberg

Den som under sommaren haft vägen förbi Löttorp har kanske lagt märke till några nya skyltar längs med vägen. Skyltar i trä med texten ”Våfflor och rosé” pekar i riktning åt en gammal industritomt.

Sedan den 21 juni har nämligen Camilla och Thomas Schelin öppnat luckorna till en matvagn. Under sommaren har många nyfikna hittat hit.

Annons

– Det känns som att hela Löttorp har varit här nästan. Det är kul att vi har fått så bra respons. Vi gör det här för att vi tycker att det är kul och vi vill ha tid för att prata med gästerna, säger Camilla.

”Det känns som att hela Löttorp har varit här nästan. Det är kul att vi har fått så bra respons. Vi gör det här för att vi tycker att det är kul och vi vill ha tid för att prata med gästerna.”
Camilla Schelin
”Barnen kan springa omkring, kasta ring och spela krocket. Folk ska få komma till lugnet på ängen.” säger Camilla.
”Barnen kan springa omkring, kasta ring och spela krocket. Folk ska få komma till lugnet på ängen.” säger Camilla.Foto: Ylva Hallberg
Camilla syr även kläder som pryder ett par skyltdockor framför vagnen.
Camilla syr även kläder som pryder ett par skyltdockor framför vagnen.Foto: Ylva Hallberg

På tomten står en matvagn, ett gäng bord och stolar och en krocketplan. Tanken är att gäster ska komma hit och slappna av.

– Barnen kan springa omkring, kasta ring och spela krocket. Folk ska få komma till lugnet på ängen, säger Camilla.

Att namnet blev just ”Våfflor och rosé” är egentligen ett resultat av begränsningarna som matvagnen innebär. Än har de inget vatten; varje dag efter stängning får de köra disken till hemmet i Böda.

När de skulle starta sin verksamhet behövde de något som var anpassat till lokalen. Det blev våfflor, varmkorv och diverse drycker.

– Rosé låter kul, och så är det väldigt gott och somrigt, säger Camilla.

Kanske är det en ny klassiker som etablerats här på industritomten, för faktum är att det är många som beställer just en våffla och ett glas rosé.

”Vi har jobbat på varsitt håll hela livet, nu får vi jobba tillsammans.”
Camilla Schelin
Matiga och söta våfflor finns på menyn.
Matiga och söta våfflor finns på menyn.Foto: Ylva Hallberg

För ungefär två år sedan lämnade paret Stockholm för att bosätta sig på ön. Ingen av dem har drivit restaurang tidigare, men Camilla har jobbat många år i branschen.

– Vi har jobbat på varsitt håll hela livet, nu får vi jobba tillsammans, säger Camilla.

Nästa sommar kommer vagnen slå upp luckorna igen, förhoppningen är att de fått vatten tills dess så att disken slipper åka skytteltrafik till Böda.

Annons

I framtiden vill de odla och skapa en kryddträdgård och kanske en paviljong för regniga dagar samt ett bryggeri. Men de är måna om att behålla ”taverna-känslan”.

– Vårt mål är att inte anställa fler, keep it small, säger Thomas.

Under sommaren har Thomas och Camilla jobbat varje dag. Vissa dagar har det varit fullt med folk från öppning till stängning.

– Då gör sig våffelarmen påmind, säger Camilla.

Efter en hel dag av att trycka ut smet i våffeljärnet kan armen värka.
Efter en hel dag av att trycka ut smet i våffeljärnet kan armen värka.Foto: Ylva Hallberg

Från gästerna har de fått önskemål om att ha öppet längre in på kvällen, men Camilla och Thomas har inga planer på att utöka öppettiderna.

– Vi hade inte förväntat oss så bra respons helt ärligt. Men folk har hittat hit trots att vi är ett helt nytt ställe utan adress eller flöde, säger Camilla.

Som fastboende vill de bidra till Löttorp och till en attraktivare ö överlag.

– Det bästa som kan hända är att en konkurrent slår upp dörrarna precis här intill. Vi är inte ute efter att konkurrera med någon. Vi vill att fler ska vilja vara här året runt, säger Thomas.

Fram till 20 augusti kommer våffeljärnen vara igång och på skördefesten blir det Irish coffee och höstiga våfflor.

I och med mängden besökare och den positiva respons de fått blir det en repris nästa sommar.

Annons

– Men då vänder vagnen så vi får vinden i ryggen, säger Thomas.

Här saknas innehåll

Ylva HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons