Annons

Matmässa med spännande föredrag, mat och upplevelser

För tredje året i rad arrangeras matmässan Mat i världsarvet, den 18-19 juli. Hela hamnen i Mörbylånga fylls av utställare, föredrag och en mängd aktiviteter för barn och vuxna.
Mörbylånga • Publicerad 15 juli 2019 • Uppdaterad 16 juli 2019
Det är ett gediget program med varierande inslag som arrangörerna för mässan Mat i världsarvet har tagit fram för de två dagarna, den 18 och 19 juli i Mörbylånga hamn.
Det är ett gediget program med varierande inslag som arrangörerna för mässan Mat i världsarvet har tagit fram för de två dagarna, den 18 och 19 juli i Mörbylånga hamn.Foto: Maria Wiell

– Temat för i år är ”Maten genom tiderna”, särskilt de olika föreläsningarna utgår från det temat, säger Rose-Marie Winqvist från LRF Sydost som tillsammans med lokala krafter är arrangör för de innehållsrika dagarna.

Mässan invigs av nestorn inom restaurangvärlden Carl-Jan Grahnqvist som driver Grythyttans restaurangskola tillsammans med hans tidigare elev Christoffer Johansson som idag driver Hotell Borgholm.

Annons

Efter invigningen på torsdagsförmiddagen pågår utställningar och aktiviteter av skilda slag till sent på fredagskvällen. Alla barn kan bland annat delta i höhoppning och ta traktorkörkort.

Några av föreläsningarna är värda att uppmärksamma lite extra. Peter Danielsson föreläsning heter ”Så gott som smör – margarinet 150 år!”. Samuel Palmblad har en annan föreläsning med rubriken ”Mat och försvar – Öland under kalla kriget”. Han kommer att avslöja hur viktig Öland var som beredskapsplats för Sverige så sent som senare delen av 1980-talet. Bland annat delar han med sig av detaljer om hur Skansenskolan skulle användas vid nödsituationer.

Peter Danielsson kommer att föreläsa om margarinets tillkomst för 150 år sedan.
Peter Danielsson kommer att föreläsa om margarinets tillkomst för 150 år sedan.Foto: Maria Wiell
Fakta

Utdrag ur programmet 18-19 juli

18 juli

Invigning kl 11 av Carl-Jan Granqvist och Christoffer Johansson.

Guidad vandring med Eva Åkerstedt.

Rose-Marie Winqvist: Matidentitet,

Vinprovning med Carl Jan Granqvist och öländska viner.

Anna Blucher: Myter om maten.

19 juli

Peter Danielsson: ”Så gott som smör – margarinet 150 år!”

Samuel Palmblad: ”Mat och försvar – Öland under kalla kriget”

Lars Wellin: ”Våra världsarvsgrannar – en utblick från Södra Ölands odlingslandskap”

Eldmörja, Filmvisning ett konstprojekt med lokala aktörer och med vackra vyer från Öland.

Programfolder: http://www.morbylangaforetagsgrupp.se/maessa

– Programmet är imponerande, jag kommer inte att hinna med något annat de här dagarna, säger kommunalrådet Anna-Kajsa Arnesson när hon får programfoldern i sin hand.

Arrangörsstaben består av Rose-Marie Winqvist, LRF, världsarvssamordnare Emma Rydnér, Johan Gustafsson, Mörbylånga företagargrupp, Roger Gustafsson, LRF, Eva Engström, Mörbylånga kommun och Lars Wellin, världsarvsprojektet DUNC.
Arrangörsstaben består av Rose-Marie Winqvist, LRF, världsarvssamordnare Emma Rydnér, Johan Gustafsson, Mörbylånga företagargrupp, Roger Gustafsson, LRF, Eva Engström, Mörbylånga kommun och Lars Wellin, världsarvsprojektet DUNC.Foto: Maria Wiell

Mässan har vuxit sedan starten för tre år sedan, i år med fler än 20 utställare med maten i fokus. Och så blir det allt från vin- till mjölkprovning, filmvisningar, musikunderhållning och möjlighet att få en bit mat till livs. Fram till klockan 22 är restaurangen öppen, där det också kommer att bli musikunderhållning.

Den som vill strosa runt i Mörbylånga utanför hamnområdet kan på torsdagen passa på att gå en runda bland marknadsstånden. Då pågår Mörbylånga marknad i de centrala delarna av köpingen.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons