Annons

Marinens märkvärdiga rörelse utanför Öland: ”Sjöövervakning”

Den marina jätten cirkulerade under lång tid på samma ställe utanför den öländska kusten. Nu kommer svar om vad som pågick: ”Ser värre ut än det är”.
Östersjön • Publicerad 20 december 2023 • Uppdaterad 21 december 2023
Visbykorvetten (K31) rörde sig i cirklar under tisdagen utanför Kapelludden.
Visbykorvetten (K31) rörde sig i cirklar under tisdagen utanför Kapelludden.Foto: Skärmdump Marinetraffic.com, Mattias Mattisson

På tisdagen noterade Ölandsbladet att svenska marinens stora fartyg, 72 meter långt, rört sig söderifrån under ett dygn och sedan under en längre tid befunnit sig någon kilometer utanför kusten i höjd med Kapelludden.

– Det är vanlig militär verksamhet, övervakning och övning, säger Maja Hansson, ställföreträdande kommunikationschef på marinen, Försvarsmakten.

Annons

På onsdagen hade fartyget rört sig österut.

– Det är ingenting att vara orolig för. Vi rör oss kring det området, mellan Karlskrona och Berga (örlogsbas i Stockholmsområdet) med K31.

Iögonfallande rörelse av fartyget på tisdagen.
Iögonfallande rörelse av fartyget på tisdagen.Foto: Skärmdump marinetraffic.com

Det ser ju lite speciellt ut hur den rört sig, som att den cirkulerat på samma ställe, har du någon förklaring?

– Tyvärr vet jag inte exakt vad de gjort i området. Det är svårt att tolka om fartyget faktiskt rört sig eller bara legat stilla på samma ställe. Det ser värre ut än det är, det är fortfarande vanlig militär verksamhet, den sjöövervakning som fartyget sysslar med.

Visbykorvetten K31: Smygtekniken (stealth) som ger fartygen dess karaktäristiska utseende är utvecklat för att motståndaren skall få svårare att upptäcka det, oavsett om spaningen sker med hjälp av radar, infraröd teknik (värmestrålning) eller hydroakustik (ljud).
Visbykorvetten K31: Smygtekniken (stealth) som ger fartygen dess karaktäristiska utseende är utvecklat för att motståndaren skall få svårare att upptäcka det, oavsett om spaningen sker med hjälp av radar, infraröd teknik (värmestrålning) eller hydroakustik (ljud).Foto: Mattias Mattisson

K31 tillhör Visbykorvetterna och ska kunna lösa uppgifter i tre dimensioner, i luften, på ytan och under ytan. Deras operativa uppgifter är ytstrid, ubåtsjakt, eskortering och luftförsvar. Möjlighet att landa helikopter ombord finns på tre av fem korvetter, enligt Försvarsmakten.

– Marinen övervakar det svenska sjöterritoriet året om och dygnet runt med bland annat fartyg. Exakt vad vi gör varje enskilt tillfälle kommenterar vi inte, skriver Jimmie Adamsson, kommunikationschef.

Fartygets rörelse österut och sedan söderut igen under onsdagen.
Fartygets rörelse österut och sedan söderut igen under onsdagen.Foto: Skärmdump marinetraffic.com
Fakta

Visbykorvetterna

Kan användas med följande förmågor: Minröjning, ubåtsjakt, ytstrid, havsövervakning och sjöfartsskydd, stöd till det civila samhället vid exempelvis olyckor till sjöss, deltagande i internationella insatser.

Besättning: 43

Deplacement: 650 ton

Längd över allt (LÖA): 72 m

Bredd: 10.4 m

Djupgående: 2.4 m

Källa: Försvarsmakten

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons