Annons

Marinen övar utanför Öland: 3000 deltagare – ”Viktigare än någonsin”

Spektakulär korvett och sjöstridsflottiljen i storövningen som äger rum i Östersjön.
– Syftet är att kontrollera vår egen förmåga, exempelvis röjdykning, mot Natos krav.
Östersjön • Publicerad 11 september 2023 • Uppdaterad 13 september 2023
Arkivbild: Övning NOCO 2016 med HMS Nyköping.
Arkivbild: Övning NOCO 2016 med HMS Nyköping.Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Det är HMS Nyköping, en korvett med stealthteknik, som i slutet på förra veckan kastade loss från Karlskrona för att delta i den stora övningen Northern Coasts 23 (Noco-23). Årets övning är den största hittills med fler än 3000 deltagare och ett 30-tal fartyg från elva nationer.

– Det allvarliga omvärldsläget gör vårt deltagande i Noco 23 extra viktigt. Vi visar närvaro och vår förmåga och vilja att samarbeta med andra nationer men framför allt med Nato, säger Viktor Tornerhjelm som är fartygschef på HMS Nyköping.

Annons

Noco-23 pågår till 22 september och äger rum i östra Östersjön, främst runt de baltiska staterna. Övningen genomförs i år gemensamt av den tyska, estniska och lettiska marinen.

Besättningen på HMS Nyköping består av ett EOD-team från Fjärde sjöstridsflottiljen samt stabsofficerare från bland annat sjöstridsskolan. Personalen i EOD-gruppen är specialister på ammunitionsröjning på land och i vatten.

– Under Noco kommer vi genomföra övning och evaluering i syfte att kontrollera vår egen förmåga, exempelvis röjdykning, mot Natos krav, säger Victor Nielsen, plutonchef EOD, fjärde sjöstridsflottiljen.

Övningen omfattar bland annat sjöövervakning, kust- och luftförsvar, ytstrid och landstigningsoperationer i syfte att utveckla samarbete och interoperabilitet mellan de deltagande nationerna.

”Vi kommer få möjlighet att knyta nya kontakter och öva tillsammans med andra förband”
Victor Nielsen, plutonchef EOD, Fjärde sjöstridsflottiljen

Försvarsmakten konstaterar att ”säkerhetsläget i omvärlden fortsätter att präglas av osäkerhet, komplexitet och snabba skeenden”. Övningen förbättrar förmågan att behålla stabilitet och säkerhet i Östersjöområdet.

– Vi kommer få möjlighet att knyta nya kontakter och öva tillsammans med andra förband, säger Victor Nielsen.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons