Annons

Människorovet i Gävle - två ölänningar omhäktade

Båda delar lägenhet i Köpingsvik, båda sitter häktade i Gävle misstänkta för människorov - en har blivit till två.
– Båda nekar till brott, sägs det från tingsrätten i Gävle.
Köpingsvik/Gävle • Publicerad 16 januari 2020 • Uppdaterad 17 januari 2020
Här, i ett bostadsområde i Gävle, ska de två männen från Köpingsvik ha gjort sig skyldiga till människorov.
Här, i ett bostadsområde i Gävle, ska de två männen från Köpingsvik ha gjort sig skyldiga till människorov.

Dagarna innan julhelgen kunde Ölandsbladet avslöja att en 21-årig man bosatt i Köpingsvik häktats misstänkt för människorov i Gävle.

– ”Er” kille sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, bekräftade kammaråklagare Peter Olofsson på den lokala åklagarkammaren.

Annons

Nu framkommer det att ytterligare en person från Öland, en 23-åring, häktats för samma brott.

– Vi har två personer bosatta på samma adress i Köpingsvik i det här målet, båda nekar till brott, sägs det från tingsrätten i Gävle när Ölandsbladet kontaktar rätten i en uppföljning av ärendet.

23-åringen och 21-åringen ska i sällskap med fyra andra män fört bort en person i Gävle vid 01-tiden natten till den 17 december. Senare samma natt stoppade polisen två fordon på E4 norr om Uppsala.

”Sex personer greps och en målsägare påträffades och kunde återföras till sin bostad. Samtliga gripna anhölls av åklagare efter förhör”, rapporterade polisen på sin hemsida efteråt.

21-åringen från Köpingsvik häktades den 19 december medan den han enligt folkbokföringen delar lägenhet med häktades dagen efter.

Av häktningsprotokollen framgår att båda förnekade gärningen samt att de motsatte sig åklagarens krav på restriktioner, ingen av dem hade dock några synpunkter på att förhandlingarna hölls inför lyckta dörrar.

Under förhandlingarna närvarade tolk.

– Nu har åklagaren begärt förlängd åtalstid, fram till den 29 januari. En av de sex medger, medan övriga fem nekar och för dem är det omhäktningsförhandlingar idag (torsdag) och imorgon, rapporterar tingsrätten i Gävle.

23-åringen fälldes i juni förra året för misshandel och ringa narkotikabrott med villkorlig dom samhällstjänst 100 timmar som straff.

21-åringen dömdes under 2019 för rattfylleri och ringa narkotikabrott med 2 400 kronor i böter i påföljd. I december åtalades han för misshandel, ett mål som fortfarande är öppet.

Annons

Båda är även misstänkta för penningtvätt.

Brottet människorov föreskriver inte lindrigare straff än fängelse i två år.

När Ölandsbladet kontaktar tingsrätten i Gävle under fredagen är häktningsförhandlingarna mot de två männen från Köpingsvik avslutade.

– De omhäktades, är beskedet.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons