Annons

Många klagomål på stanken som sveper in över Borgholm – ”Något måste göras”

Var kommer den förfärliga lukten ifrån? Det är den stora frågan i Borgholm. Ulf Åkerlund har svaret, det är skarvarna på Stora och Lilla Barnäsholmen precis utanför staden som orsakar odören.
BORGHOLM • Publicerad 20 juli 2018
Det finns en stor skarvkoloni på Stora Barnäsholmen och det är de som ligger bakom odören som sveper in över Borgholm i nordlig vind.
Det finns en stor skarvkoloni på Stora Barnäsholmen och det är de som ligger bakom odören som sveper in över Borgholm i nordlig vind.Foto: Alexander Jensen

Flera läsare har hört av sig till Ölandsbladet och undrat vad det är för stinkande odör som sveper in över Borgholm ibland.

Även fiskaren Ulf Åkerlund, som driver Sillmackan, har fått många frågor. En del spekulerar i att det är reningsverket.

Annons

– Men det är absolut inte reningsverket. Det är de 2 000 skarvarna som håller till på holmarna precis utanför Borgholm som orsakar lukten och när vinden ligger på mot Borgholm får vi stanken.

Ölandsbladet följde med Ulf Åkerlund i hans båt för att undersöka holmarna. På Lilla Barnäsholmen syntes en hel del skarvar. Men när vi närmade oss Stora Barnäsholmen möttes vi av en stinkande odör och det var kolsvart med skarvar. Växtligheten var borta, kvar stod några döda och kala småträd.

– Det är 30 centimeter mellan varje skarv, det är kolsvart där ute. Just nu är det en sanitär olägenhet. Det är ett jäkla elände och det kommer bara att bli värre om ingenting görs.

Skarvarnas spillning består till stor del av ammoniak som är väldigt frätande. Det luktar väldigt illa och det gör också att växtligheten i närheten av en skarvkoloni har väldigt svårt för att klara sig.

– Det är väl ingen som vill ligga och sola vid sjöstugan eller bo på Kapelludden i den lukten. Det är inte alls bra.

När Ölandsbladet och Ulf Åkerlund närmar sig Stora Barnäsholmen flyr många av skarvarna.
När Ölandsbladet och Ulf Åkerlund närmar sig Stora Barnäsholmen flyr många av skarvarna.Foto: Alexander Jensen
Ulf Åkerlund anser att skarvarna utgör en sanitär olägenhet och är orolig för att besöksnäringen ska påverkas.
Ulf Åkerlund anser att skarvarna utgör en sanitär olägenhet och är orolig för att besöksnäringen ska påverkas.Foto: Alexander Jensen

Ulf Åkerlund är också orolig för att det får allvarliga följder för fiskbeståndet runt Borgholm och Köpingsvik.

– En skarv äter minst sju hekto småfisk om dagen och på 2 000 blir det ett och ett halvt ton om dagen. Inte undra på att fisken tar slut när de äter varenda yngel. Det kommer att få konsekvenser.

Vad tycker du bör göras?

– De måste bort på något sätt. Det är klart att vi ska ha skarv, det fattar jag också men det får vara på en rimlig nivå.

Mycket av växtligheten på Stora Barnäsholmen har dött då skarvarnas avföring är väldigt frätande.
Mycket av växtligheten på Stora Barnäsholmen har dött då skarvarnas avföring är väldigt frätande.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons