Annons

Magiskt

Solens och vindarnas ö. Den urgamla (?) devisen för Öland släpper inte taget trots flera försök. Men någon gång, någon enstaka dag då och då. När sjön ligger spegelblank och hav och himmel möts.
Publicerad 13 januari 2019
Hornsjöns spegelblanka yta är veckans Ögonblicksbild. En dag när Öland visade sig från den lugna sidan.
Hornsjöns spegelblanka yta är veckans Ögonblicksbild. En dag när Öland visade sig från den lugna sidan.Foto: Eva Hall

Redan 1933 spelades det in en film med namnet ”Solens och vindarnas ö”. Ett annat begrepp har varit ”Nordens Capri”, ”Öland – Sveriges Guldkant” och nu senast ”I grunden annorlunda”.

Trots ihärdiga försök till något annat är det ändå solen och vinden som lyfts fram när vi som bor här eller andra skall berätta om vår fina ö.

Annons

Desto mer magiska är de relativt få tillfällena på året då Kalmarsund, Östersjön eller Hornsjön ligger spegelblanka och låter oss se naturen från två perspektiv, som på veckans Ögonblicksbild. Två bilder som skiljer sig åt i detaljer men som i grunden visar samma sak.

Moln, blå himmel, mörkgrön skogsrand. Som avspeglas i den gråblå vattenspegeln.

”Vila i din väntan. Stilla mötet sker. Framtiden väntar, vila i tro, kornet som nu slumrar snart börjar gro.”

Kanske är det likadant i våra liv. Ofta blåser det omkring oss. Vi hastar från det ena till det andra, det är sällan lugnt när vi skall hinna med arbete, familj, fritidsintressen och vänner. Det blåser och vi kan känna oss pressade mellan olika uppgifter och plikter. Himlen är inte alltid så blå varken i vårt lilla liv som i de stora sammanhangen.

Men så får vi någon gång vara med om det magiska. En lugn stund med värme och ljus runt omkring oss. Då vi kan dra djupa, livgivande och lugnande andetag. I stillhet och ensamhet. Eller tillsammans med familjen. Eller med de nära vännerna.

Den stunden, den magiska, hjälper oss igenom dagarna då det blåser som mest.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons