Annons

Lyndon ska bekämpa skogsbranden – ”Riskerna är stora”

Lyndon Edwards är en av de öländska brandmännen som på söndag åker upp för att bekämpa skogsbranden i Dalarna eller Jämtland. Han är beredd på riskerna men vill göra nytta och hjälpa till.
ÖLAND • Publicerad 20 juli 2018
På söndag åker Lyndon Edwards upp till Dalarna för att bekämpa skogsbranden.Foto: Alexander Jensen

På söndag åker två öländska brandmän upp för att hjälpa till Dalarna eller Jämtland för att bekämpa någon av de stora skogsbränderna. En av dem är Lyndon Edwards, från Borgholm.

– De frågade efter frivilliga och jag har läst mycket om bränderna. Det är jättestor brist på folk, det skulle behövas 3 000 fler deltidsbrandmän i Sverige. Kan man hjälpa till så tycker jag att man ska göra det.

Annons

Hur ser du på riskerna?

– Riskerna är stora men det är risker med att åka ut på larm här hemma också.

Hur känner du inför insatsen?

– Jag är lite nervös och spänd. Det är en väldigt stor brand som sprider sig snabbt. 2014 var det en stor brand i Västmanland och nu är det ett 30-tal som sprider sig i Sverige. Jag vill göra nytta och hjälpa till.

Det är första gången som Lyndon Edwards kommer att bekämpa en skogsbrand. Han tror det blir en viktig erfarenhet.

– Det finns skog här på Öland också och det är lika torrt överallt i Sverige. Jag tror det är bra att få den här erfarenheten ifall något liknande skulle hända här. Då har man bättre koll.

Vad tror du att du kommer att mötas av där uppe?

– Lite kaos och panik. Jag har läst mycket och det uppdateras varje timma. Det är stort och det brinner överallt. Men det är svårt att genom det få en uppfattning om hur omfattande branden verkligen är.

Han kommer att jobba 12-timmarspass och från söndag till torsdag. Då blir de avlösta av fler ölänningar.

– Det blir ingen tid för turistande och jag har inte packat ner fritidskläder. Jag kommer jobba, äta och sova.

Annons

Hur jobbar man med sådana här bränder?

– Vi ska försöka begränsa den men det är lättare sagt än gjort för det är väldigt torrt och blåser mycket. Man försöker dra en gräns där elden inte ska gå över genom att exempelvis gräva eller sprida vatten över en väg.

– Men det är svårt för det är så varmt och torrt att vattnet dunstar fort. Risken är också stor att elden sprids i vinden till trädtoppar på andra sidan gränsen.

– Det gäller att jobba tajt i gruppen och hela tiden hålla koll. För gör man inte det är risken stor att man blir inringad av branden.

Hur ser du på Sveriges beredskap för sådana här bränder?

– Vi hade branden 2014 och det finns mycket skog här. Sverige borde kanske ha haft fler egna flygplan. För hur kan Italien och Frankrike ha så många att de kan låna ut till oss? Det är ju torrt där också. Men det är också viktigt att försöka få fler brandmän, för det räcker inte bara med flygplan.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons