Annons

Lussetuttar på öländskt café: ”Självklar grej att göra”

På södra Öland får den traditionella lussekatten lämna plats åt lussetutten. Nu hoppas caféägaren att fler lokala konditorier nappar på idén för att stödja bröstcancerforskningen.
Mörbylånga • Publicerad 24 november 2022 • Uppdaterad 25 november 2022
Emily Ballantyne och May-Anita Brevik på café Söderbönor bakar lussetuttar till förmån för bröstcancerforskningen.
Emily Ballantyne och May-Anita Brevik på café Söderbönor bakar lussetuttar till förmån för bröstcancerforskningen.Foto: Privat

Advent närmar sig med raska steg och saffransbullar serveras på de flesta fikaställen. Café Söderbönor i Mörbylånga är inget undantag. Här sprider sig dofter av alla möjliga godsaker. Nytt för i år är en liten specialare.

– Det var en kvinna som var gäst och frågade oss om vi sett vad pressbyrån gjort. Det hade vi inte, så hon visade oss lusseballen de gjort, säger May-Anita Brevik, ägare av Söderbönor.

Annons

Pressbyråns kampanj med en lussekatt formad som en penis fungerar som en påminnelse om att testa sig i tid mot prostatacancer och hälften av bullens inköpspris går till Mustaschkampen.

Lussetuttar serveras på Söderbönor.
Lussetuttar serveras på Söderbönor.Foto: Privat

May-Anita och Emily Ballantyne, anställd på caféet, började genast fundera över vilka bakverk de skulle kunna göra.

– Vi sa att vi också borde göra något som sticker ut inför jul, inte en lusseballe dock. Men så kom Emily på det - vi gör en lussetutte! Pressbyrån hade ju även en sång till sin kampanj och vi sa att vi också borde göra en låt... ”Kläm en tutte innan jul”, men vi hia oss där, skrattar May-Anita.

Sedan en vecka tillbaka knådar de lussedegen som sedan formas till bröst. Ett russin på toppen, sedan är lussetutten klar.

– Vi har en hel del kunder som haft, eller har, bröstcancer. Det här kändes som en självklar grej att göra då. Det är viktigt att försöka bidra på det sättet man kan. Fem kronor per tutte går till bröstcancerforskningen, säger May-Anita.

Denna tiden på året är det rätt tomt och ont om kunder, därför önskar hon att man förbeställer om man vill ha fler än två lussetuttar.

May-Anita Brevik hoppas nu att fler lokala konditorier anammar idén.

– De blir väldigt fina och de är lätta att göra. Vi har sagt att vi ska sälja minst 600 stycken, det skulle innebära 3 000 kronor till bröstcancerforskningen. Men det vore så roligt om fler går samman så södra Öland kunde få ihop en större slant till Bröstcancerfonden.

Här saknas innehåll

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons