Annons

Lugn

Lugn. Det kan vara en uppmaning och det kan vara ett tillstånd. När den öländska vinden har lagt sig för en liten stund är det en påminnelse om att det finns något att längta efter, mitt i den virvlande stormen.
Publicerad 18 april 2020
När den öländska vinden har stillnat och sjön ligger blank som en spegel vilar de två viggarna i lugn och ro.
När den öländska vinden har stillnat och sjön ligger blank som en spegel vilar de två viggarna i lugn och ro.Foto: Per-Ola Nilsson

När oron är som störst är det svårt att hålla sig lugn. En uppmaning från någon annan – ”Lugna ner dig” – kan kännas som ett hån. Det är inte så lätt att låta axlarna sjunka ner och andas lättare när det enda som känns är osäkerhet, oro och vånda.

– Det kan du säga! Du vet inte vad jag känner, vad jag är med om!

Annons

Det är så lätt att gå till attack när vi känner att det är omöjligt att finna sig i uppmaningen. Lugna ner dig!

Orden är ofta uttalade i omsorg om dig. Även om den andre inte kan veta exakt vad du känner, hur du tänker eller vilken oro du bär på så vill han eller hon dig väl. Kanske till och med stå bredvid dig och bära din oro tillsammans med dig.

”Det finns mer i livet än att öka dess fart.”
Mahatma Gandhi

Det är precis det som så många av oss är med om idag. När en väldigt annorlunda tid har lett till frågan från så många håll: ”Kan jag hjälpa dig med något?”

Eller när vi knappar in det där telefonnumret som vi nästan har glömt, till en släkting, vän eller tidigare arbetskamrat för att göra den trånga vardagen lite mera öppen.

Vi har också fått lära oss det som kan vara långt svårare. Att ställa frågan till någon: ”Kan du hjälpa mig?” Vi vill så gärna vara självständiga och oberoende, men att ställa frågan om hjälp är ett sätt att visa att vi behöver varandra. Du och jag. Vi tillsammans.

Då behöver vi inte ens använda oss av uppmaningen om lugn. När vi hjälper varandra, kontaktar varandra, visar att vi vill förstå. Då infinner sig tillståndet som vi mår så bra av, och oron kan ge vika. Åtminstone tillfälligt.

Ro

Den svåra dagen redan

nu lutar mot sitt fall;

en dunkel sky – där nedan

är himlen klar och kall.

Min själ, var tröst, var stilla,

mitt hjärta, kväv ditt skri!

Hur snart blir allting stilla,

hur snart är allt förbi.

Vilhelm Ekelund (1880-1949), ur Melodier i skymning, 1902

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons