Annons

LRF vill sätta stopp för kronhjortar – ”Öland ska inte behöva vara med om detta”

Först vildsvin sedan dovhjort och nu håller kronhjort på att etablera sig på Öland. LRF vill sätta stopp för detta och har gjort en polisanmälan.
ÖLAND • Publicerad 4 juli 2019
Kronhjort har observerats på flera platser på Öland det senaste året. LRF vill sätta stopp för den.
Kronhjort har observerats på flera platser på Öland det senaste året. LRF vill sätta stopp för den.Foto: Thorsten Persson

De senaste åren har vildsvin och dovhjortar etablerats på Öland. Från förra året har det flera gånger även gjorts observationer av kronhjort på olika platser på Öland.

LRF har hela tiden hävdat att det handlar om privatpersoner som har tagit hit dem via transporter. De har också gjort flera polisanmälningar om olagliga utsättningar.

Annons

Nu polisanmäler kommungrupperna Borgholm och Mörbylånga även olagliga utsättningar av kronhjort och de menar att det senaste släppet ska ha skett i våras i norra delen av Borgholms kommun.

– Öland ska inte behöva vara med om detta. Detta måste stoppas. Vi kan inte sitta stilla och se på när nya arter introduceras. Vad är nästa steg? Mufflon? Det räcker med de djur vi redan har och måste hantera som exempelvis gäss och rådjur, säger Pär Åberg, sammankallande i LRF:s viltgrupp.

– Det är egensinnigt och oschyst att plantera ut djur för eget nöje för det skapar oreda i andras verksamhet. Många är oroliga för att det här ska bli ett bekymmer och vi kan därför inte hålla tyst. Gör vi ingen markering finns risken att det blir ett accepterat beteende, säger Roger Gustafsson, ordförande i LRF Mörbylånga kommungrupp.

Lantbrukarna är oroliga att dessa nya arter kommer att ställa till med stora skador på åkrar och vallar. De tror också att ett ökande betestryck kan ge stor negativ påverkan för känsliga arter och den biologiska mångfalden på Öland.

–  Vi ser rädslan utifrån hur det ser ut för våra kollegor på fastlandet och genom detta vill vi mota Olle i grind innan det är för sent, säger Roger Gustafsson.

– Det räcker med att titta i norra länet för att se vilka skador kronhjorten kan ställa till med. Det blir stora förluster genom att grödor äts upp och blir nertrampade. Kronhjort barkar också av träd och det kommer att beröra privatpersoner som kör bil, säger Pär Åberg.

Är det stor enighet bland era medlemmar i denna fråga?

– Ja men det finns givetvis de som inte vill skriva under på detta. Jag upplever att kunskapen om kronhjortar är lägre än vildsvin. Det räcker med att vända oss till kollegor i andra delar av landet för att se vilka skador de orsakar.

LRF planerar fler åtgärder.

– Vi jobbar vidare och återkommer med fler handlingar i detta ämne. Bland annat planerar vi att ansöka om skyddsjakt på kronhjort och det kommer vi att driva stenhårt, säger Pär Åberg.

Annons

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons